21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateAnticorpul care împiedică virusul COVID-19 să infecteze celulele vii, identificat de cercetători!

Anticorpul care împiedică virusul COVID-19 să infecteze celulele vii, identificat de cercetători!

Revista științifică internațională cu acces deschis ”Nature Communications”, care oferă informații privind ultimele descoperiri din domeniul medicinei, biologiei, fizicii, chimiei ori științelor pământului, a publicat recent un articol semnat de un colectiv de oameni de știință care anunță descoperirea un anticorp ce blochează infecția provocată de SARS-CoV-2, coronavirusul din spatele actualei crize globale de sănătate.

Anticorpul, cunoscut sub numele de 47D11, vizează infama „proteină spike” a virusului mortal, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a se agăța de celule și a le injecta cu materialul său genetic. Testele efectuate pe celulele de șoareci au arătat că 47D11 se leagă de această „proteină spike” și îi anulează capacitatea de a se atașa de alte celule, neutralizând-o eficient.

Descoperirea oferă o nouă rază de speranță întru descoperirea unui tratament pentru boala respiratorie COVID-19, care a ucis până în prezent peste 235.000 de oameni.

Cercetătorii declară că anticorpul, dacă este injectat la om, fie poate modifica „cursul infecției”, fie poate proteja o persoană neinfectată, în momentul în care aceasta intră în contact cu un purtător al SARS-CoV-2.

Rezultatele legate de proteina eficientă sunt efectul unor cercetări de durată, demarate inițial pentru găsirea unui antidot la virusul care a provocat focarul SARS din 2003, cunoscut sub numele de SARS-CoV-1. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că imunoglobulina poate neutraliza și SARS-CoV-2, care este din aceeași familie de coronavirusuri ca și SARS-CoV-1.

„Această cercetare se bazează pe munca pe care grupurile noastre le-au făcut în trecut pe anticorpi care vizează SARS-CoV apărut în 2002/2003”, a declarat unul dintre șefii proiectului de cercetare, profesorul Berend-Jan Bosch de la Universitatea din Utrecht. „Folosind această colecție de anticorpi SARS-CoV, am identificat o proteină care neutralizează, de asemenea, infecția cu SARS-CoV-2 în celulele cultivate. Un astfel de anticorp neutralizant are potențialul de a modifica cursul infecției la gazda infectată, de a sprijini eliminarea virusului sau de a proteja o persoană neinfectată care este expusă virusului”, a mai adăugat profesorul Bosh, accentuând faptul că aptitudinea imunoglobulinei de a neutraliza ambele tulpini de SARS-CoV sugerează că poate avea potențial în atenuarea bolilor cauzate de coronavirusurile emergente.

Rezerve privind eficiența

Anticorpul de succes, 47D11, generat de către compania americană de biotehnologie Harbour BioMed folosindu-se tehnologia șoarecelui transgenic H2L2, se leagă de o enzimă numită ACE2 – care este prezentă și în SARS-CoV-2 – și acționează ca „ușă” a virusului către celulele umane.

„Cercetătorii din acest studiu au dezvoltat un anticorp care se leagă la vârf și blochează intrarea virusului în celule”, a cofirmat dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, care nu a fost implicat în studiu, manifestându-și, însă, în același timp, și unele rezerve legate de eficiența clinică a proteinei după studiile in vivo: „anticorpi de acest fel pot fi făcuți în laborator în loc să fie sintetizați din sângele oamenilor și ar putea fi folosiți ca tratament pentru boală, dar acest lucru nu a fost încă demonstrat in vivo. Deși este o dezvoltare interesantă, injectarea de oameni cu anticorpi nu este fără riscuri și ar trebui să fie supusă unor studii clinice adecvate”.

Rezervele mediului științific internațional sunt legate, pe de o parte, de faptul că cercetările au avut ca subiect exclusiv șoarecii, iar pe de altă parte faptul că cercetarea a fost, de asemenea, efectuată pe celule din afara animalului – în mediul cunoscut sub numele de „in vitro”, și nu într-un organism viu.

„Există mai multe modele animale de infecție cu COVID-19 și fără a avea rezultate din studiile in vivo, nu este posibil să concluzionăm că produsul va fi eficient in vivo la om. Acest potențial ar fi mult îmbunătățit dacă s-ar observa efectul antiviral la un model animal”, a declarat dr. Penny Ward, profesor invitat în medicină farmaceutică la Kings College London.

 

Anticorpii, pe înțelesul tuturor

Un anticorp este o componentă proteică a sistemului imunitar care circulă în sânge, recunoaște substanțe străine precum bacteriile și virusurile și le neutralizează. De asemenea, după expunerea la o substanță străină, numită antigen, anticorpii continuă să circule în sânge, oferind protecție împotriva expunerilor viitoare la acel antigen.

Un anticorp este reprezentat de o imunoglobulina, adica o proteină gamaglobulinică ce se regăsește în plasma, în lichidul extracelular și în secrețiile organismului. Anticorpii sunt produși de globulele albe din sange, specializate, numite limfocite B (sau celule B). Structura anticorpului e formată din două lanțuri ușoare și doua lanțuri grele, iar in vârful anticorpului este o regiune hipervariabilă, care permite anticorpului să formeze diferite tipuri de anticorpi, special creați pentru a răspunde fiecărui antigen care atacă organismul.

Când o substanță străină intră în organism, sistemul imunitar este capabil să o recunoască, deoarece moleculele de pe suprafața antigenului diferă de cele găsite în organism. Pentru a elimina invadatorul, sistemul imunitar apelează la o serie de mecanisme, inclusiv unul dintre cele mai importante – producția de anticorpi. Când un antigen se leagă de suprafața limfocitelor B, le stimulează să se dividă și să se maturizeze într-un grup de celule identice numite clone. Limfocitele B mature, numite celule plasmatice, secretă milioane de anticorpi în sistemul sanguin și în sistemul limfatic.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă