8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateAnalizele periodice, primul pas spre menţinerea sănătăţii

Analizele periodice, primul pas spre menţinerea sănătăţii

Investigațiile anuale care trebuie avute în vedere sunt multiple şi se grupează în funcţie de vârstă, sexul fiecărei persoane, istoricul medical personal şi al familiei pacientului. Numită şi check-up ­anual, această serie de analize de laborator şi explorări paraclinice, la recomandarea medicului curant, poate descoperi boli înaintea apariţiei simptomelor, sporind eficienţa terapeutică şi şansele de combatere a unor posibile complicaţii. Analizele de rutină pot fi făcute gratuit, în fiecare an, cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, putând fi efectuate în unitățile medicale de stat și în toate clinicile private care au contract cu Casa Națională de Asigu­rări de Sănătate. Aceste analize de bilanţ sunt considerate cea mai bună metodă de screening pentru boli frecvente precum anemia, diabetul zaharat, tulburările de coagulare a sângelui, hepatitele, insuficienţa renală, bolile cardiovasculare, infecţiile digestive sau urinare, precum şi anumite boli oncologice.

Din lista testelor importante recomandate de specialiști, nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, oftalmologic, ORL, dar și evaluarea greutății. Ulterior, toate rezultatele analizelor ajung la specialiști în diverse domenii medicale care fac recomandări personalizate – la ce să fim atenți, dacă avem tendința de a dezvolta o anumită problemă etc. Astfel, doctorii spun că, la 20 de ani, lista analizelor trebuie să includă măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei și testul Babeș-Papanicolau. După 25 de ani, se recomandă ecografia mamară anuală, evaluarea tiroidei, dar și a sănătății pielii. La vârsta de 40 de ani, pe lista testelor se adaugă electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia. Iar la 50, trebuie luate în calcul, în plus, o colonoscopie, care se repetă la 5 ani, analiza densității osoase, dar și o evaluare a glandei prostate la bărbați. Anual ar trebui să se facă şi o ecografie abdominală, un examen pulmonar (radiografie pulmonară pentru depistarea TBC) şi un test Wasserman pentru persoanele active sexual (pentru depistarea sifilisului).

 

Analize pentru gravide şi copii

 

Pentru femeile însarcinate în primul trimestru de sarcină sunt indicate analizele uzuale de sânge care vor fi repetate şi în trimestrul al treilea, res­pectiv hemoleucogramă, glicemie, ioni (calciu total şi ionic, magneziu, sidere­mie), analizele hepatice şi de coagulare a sângelui. Totodată, este necesară depistarea unei eventuale infecţii virale sau parazitare (pentru virusul citomegalic, toxoplasma gondi sau hepatita B, C şi HIV), precum şi analize pentru diagnosticarea unor infecţii la nivelul colului uterin, cum ar fi chlamydia sau myco­plasma, iar medicul curant poate indica şi efectuarea unei uroculturi cu antibiogramă. De asemenea, gravidele trebuie să facă obligatoriu două ecografii pe parcursul perioadei de sarcină.

În cazul copiilor şi a adolescenţilor, examenul medi­cal de rutină este recomandat în cazul în care aceştia prezintă semne generale de boală: inapetenţă, eşecul creşterii în înălţime sau greutate, infecţii respiratorii frecvente, întârziere în dezvoltarea neuropsihică și neuromotorie, oboseală cronică sau hiperactivitate, somnolenţă excesivă sau iritabilitate, tulburări digestive, de auz şi oftalmologice. Preventiv, se pot efectua o hemoleucogramă şi un examen ­coproparazitologic, iar la preşcolari este indicat  exudatul faringian şi testul ASLO, care poate depista prezenţa streptococului beta-hemolitic de grup A, respectiv a anticorpilor împotriva acestuia.

 

Analize specifice

 

Investigaţii precum exa­menul clinic general, testele de urină (uree şi creatinină serică), analiza glicemiei (glucoza serică), a funcţiei hepatice şi renale sau ecografia abdomi­nală sunt necesare pentru diagnosticul şi evaluarea tratamentului în caz de diabet, hipertensiune arterială sau boli ale ficatului şi rinichilor. Pentru femeile cu vârste peste 40 de ani sunt esenţiale mamografia şi testul Papanicolau, în timp ce bărbaţii trecuţi de 40 de ani trebuie să ia în considerare şi analizele pentru adenomul de prostată.

Este vorba de un set de analize de sânge foarte util pentru diagnosticarea şi evaluarea tratamentului diabetului zaharat, precum şi a disfuncţiilor ­metabolice, cum ar fi dislipidemia:

– Glicemie – 72 – 115 mg/dl 

– Trigliceride – sub 150 mg/l

– Colesterol total – sub 200 mg/dl

– HDL-colesterol ­(„colesterolul bun“) – 35-100 mg/dL

– LDL-colesterol ­(„colesterolul rău“) – cel mult 130 mg/dl.

În cazul pacienţilor cu hiper­tensiune arterială sau tulburări de ritm cardiac este indicat un examen clinic şi o electrocardiogramă, eventual monitorizarea activităţii cardiace timp de 24 de ore cu un holter sau o probă de efort şi o ecografie cardiacă. 

 

Aproape 80% din români își depistează o problemă medicală despre care nu știau în urma unor analize de rutină

 

Analize recomandate persoanelor cu risc

  
– Teste de evaluare a funcţiei tiroidiene (TSH, T3, T4) şi ecografie tiroidiană, factorul reumatoid la persoanele cu părinţi cu poliartrită reumatoidă;

– Testul DEXA pentru depistarea osteoporozei;

– Un consult oftalmologic pentru persoanele cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială;

– Un consult neurologic/psihiatric pentru bolnavii cu tulburări de dispoziţie sau de memorie.

 

Ionograma serică

 

Aceasta cuprinde un set de analize de sânge pentru măsurarea mineralelor din organism, pentru a depista valorile în exces sau eventuale carențe, cum ar fi anemia sau hipocalcemia:

– sodiu: 132 – 144 mmol/l

– potasiu: 3,6 – 4,8 mmol/l

– clor: 96 – 105 mmol/l

– calciu: 4,5 – 5,5 mEq/l

– fosfor: 1,7 – 2,6 mEq/l

– magneziu: 1,3 – 2 mEq/l

– fier: 50 – 160 micrograme/dl.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...
Ultima oră
Pe aceeași temă