Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alertă: o infecție ucigaşă se răspândește în secret pe tot globul

Un nou tip de infecție a pus în alertă lumea medicală de pe întreaga planetă, primul semnal de alarmă fiind tras de autorităţile sanitare americane.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 13.04.2019 - 09:45

Potrivit presei internaţionale, numai în Statele Unite au fost confirmate aproape 600 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în metropola New York, unde un bărbat a murit anul trecut după ce s-a infectat cu “candida auris”, o ciupercă capabilă să rezist la medicamente. Considerată o ameninţare reală pentru umanitate, ciuperca cu potenţial letal s-a răspândit deja şi în India, Pakistan, Africa de Sud, Spania, Venezuela sau Marea Britanie.

Specialiştii atrag atenţia că acești fungi sunt rezistenți la toate medicamentele cunoscute şi aproximativ jumătate din pacienţii care sunt infectaţi mor în 90 de zile. Cele mai vulnerabile sunt persoanele care au deja sistemul imunitar slăbit, cum sunt nou-născuţi, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice grave.

Alerta a fost lansată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, instituţia americană de sănătate publică, care atrage atenţia că ciuperca rezistentă la medicamente poate ucide persoana afectată într-o perioadă de trei luni. Ciuperca periculoasă a fost izolată pentru prima dată în 2009 în canalul auditiv al unui bărbat japonez în vârstă de 70 de ani, care a migrat în diferite ţări. Ulterior, coreenii au găsit-o și ei în 15 otite medii și în 3 hemoculturi pozitive.

Primul caz din Europa a fost înregistrat la Londra, într-un spital de cardiologie, iar între aprilie 2015 şi iulie 2016 au existat 50 de persoane care au contractat infecţia. Experţii avertizează că această ciupercă este înfricoşătoare datorită capacităţii sale de a rezista principalelor terapii antifungice şi face parte din coşmarul global al germenilor multirezistenţi. Nu există certitudini cu privire la originea răspândirii ciupercii Candida auris, dar specialiştii experţi estimează că utilizarea pesticidelor pe culturi i-a permis acesteia să devină din ce în ce mai rezistentă.

Potrivit unui studiu finan­ţat de guvernul britanic, dacă nu fi va găsit cât mai curând un tratament adecvat, până în 2050 ar putea muri din cauza infecţiilor rezistente zece milioane de persoane (comparativ cu cele opt milioane de decese cauzate de cancer până în acelaşi an).   

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD