12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateAlertă medicală: explozie de cazuri de rujeolă în toată ţara

Alertă medicală: explozie de cazuri de rujeolă în toată ţara

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), cele mai multe cazuri noi de îmbolnăvire – 40 – s-au înregistrat în judeţul Mehedinţi. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în prezent este 16.552, din care 62 de decese. În perioada 15-19 aprilie, au fost raportate încă 102 cazuri nou-confirmate în 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Astfel, în Mehedinţi au fost raportate 40 de cazuri, în Buzău – 19, în Teleorman – 11, în Galaţi – opt, în Prahova – şapte, în Constanţa – şase, în Bucureşti şi Ilfov – câte trei, iar în Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Harghita şi Ialomiţa – câte un caz.

 

Cele mai alarmante semne ale bolii

Rujeola, sau pojarul (cum este cunoscut în limbaj popular) este o boală eruptivă contagioasă care afectează mai ales copiii, fiind provocată de un virus din genul Paramixovirusurilor. Evoluţia rujeolei la majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de această boală nu prezintă, în general, niciun pericol pentru viaţă şi se încheie cu vindecarea definitivă a acestora. Cu toate acestea, în unele cazuri, rujeola se poate dezvolta în forme mult mai agresive, poate provoca complicaţii destul de grave şi chiar conduce la moartea bolnavului.

Virusul se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă ( intra în orga­nism pe căile respiratorii sau prin ochi, conjunctivă). Boală este contagioasă în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ 10 zile) cat si în timpul perioadei manifestarea (durată de 4 zile). Rujeolă nu survine decât în mod excepţional a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate durabilă şi permanentă faţă de această boală.

Rujeola se declanşează brusc prin febră ridicată, inflamaţie a mucoasei foselor nazale (rinita) şi inflamaţia conjunctivei (conjunctivită) cu scur­gere (catar oculonazal) şi tuse. Faţa este buhăită, interiorul gurii este sediul unei erupţii mucoase (exantem) carac­teristic bolii şi denumit semnul lui Koplik (apariţia de puncte albicioase pe faţa internă a obrajilor). Acestor semne le urmează o erupţie cutanată de macule roşii, care debutează pe faţă şi se întinde rapid la întregul corp. Maculele pot conflua în mari plăci roşii. Febra şi erupţia regresează în mai puţin de o săptămână, dar tuşea poate persista una până la două săptămâni.

Complicaţiile frecvente ale rujeolei sunt suprainfecţiile respiratorii: rinita purulentă, laringita, faringita, otita sau bronşita. La bolnavii cu sistem imunitar slăbit poate surveni o pneumonie interstiţială – ori bronşită capilară – cu prognostic foarte sever. Rar mai sunt posibile şi complicaţii neurologice (encefalită). În cazul unei femei gravide, rujeola poate provoca un avort în primul trimestru de sarcină, o naştere prematură în trimestru al doilea şi al treilea de sarcină şi constituie pe toată durata sarcinii un risc de malformaţii pentru făt.

Tratamentului constă în medicamente pentru scăderea febrei, pentru combaterea tusei şi dezinfecţia căilor respiratorii şi a ochilor (antiseptice şi antibiotice). Prevenirea rujeolei constă în vaccinare (contraindicată în perioada de sarcină sau la per­soanele care sunt imunodeprimate). Vaccinul este în gene­ral injectat în asociere cu cele ale rubeolei şi oreionului (vaccin R.O.R.) şi este administrat după vârsta de un an, mai devreme chiar atunci când copilul trăieşte într-o colectivitate.

Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că rujeola este una dintre principalele cauze ale mortalităţii la copii cu vârste de până la 5 ani din toată lumea.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

David Popovici, două medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot

David Popovici a câştigat a câștigat aurul în proba de 200 m liber de la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori...
Ultima oră
Pe aceeași temă