6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateAccidentul vascular cerebral luat în colimator de Comisia de Sănătate

Accidentul vascular cerebral luat în colimator de Comisia de Sănătate

“Este un proiect de lege de urgenţă, spunem noi, pentru că accidentul vascular cerebral a devenit în România tot mai pregnant, cuprinde o pătură tot mai largă de pacienţi, ajungând la 50-60 de mii de pacienţi pe an şi din păcate, spun ca specialist, nu îi acordăm atenţia necesară intervenţiei de urgenţă. Accidentul vascular reprezintă cauza principală de morbiditate şi dizabilitate pe termen lung în lume. (…) Dacă un accident vascular apare la un pacient care are distanţă foarte mare de aceste centre, şansele lui de supravieţui sau de a rămâne fără deficit motor sunt minore. Fereastra de intervenţie pentru un accident vascular este de trei ore şi jumătate. Dacă în aceste trei ore şi jumătate nu introduci substanţa care să facă tromboliza, (…) pacientul va fi tratat clasic şi va rămâne cu un deficit motor pentru toată viaţa sau va deceda”, a anunţat Renică Diaconescu, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Senatului şi iniţiator al proiectului, informează Agerpres.

El a amintit că în prezent în România sunt zece centre, dintre care opt de elită.

“Noi gândim să facem la fiecare spital judeţean de urgenţă, înseamnă aproape 40 de centre. Ele vor fi gradate: gradul 2 pentru cele care vor fi de primă intervenţie, gradul 1 pentru cele de elită unde se vor face operaţii complexe. Este nevoie de tomograf care să facă şi angiografie în fiecare spital, este nevoie de medic neurolog de gardă, este nevoie de această substanţă şi este nevoie să ai alocate câteva paturi pentru monitorizarea pacienţilor după introducerea acestei substanţe. Înseamnă monitorizarea funcţiilor vitale – tensiune, puls şi a funcţiilor cerebrale. Noi îl lăsăm în dezbatere să intre în septembrie (n.r. – circuit parlamentar), apoi să treacă şi de Camera Deputaţilor, apoi în noiembrie să fie gata ca maxim la 1 ianuarie el să funcţioneze în toată ţara. Nu cred că sunt necesari foarte mulţi bani pentru că substanţa nu este foarte scumpă, este undeva la 500 de euro”, a spus senatorul.

Fostul ministrul al Sănătăţii, senatorul Florian Bodog, a arătat că sunt foarte importante aparatele Computer Tomograf pentru implementarea acesui program în toată ţara.

“Avem nevoie de aceste CT-uri şi de pregătirea medicilor, care va dura două săptămâni. (…) În secţia de neurologie se vor aloca 10-15 paturi pentru unitatea de stroke. Sunt spitale care au unitate de terapie acută, aceasta se poate transforma imediat în unitate de stroke. Asta înseamnă o unitate dotată cu monitoare, paturi, o infirmieră şi o asistentă alocată fiecărui pacient. (…) Pe lângă neurologi, mai sunt necesari kinoterapeuţi, logopet, însă sunt pentru recuperare. În unităţile de gardă vor fi necesari neurologi. (…) Pentru spitalele judeţene avem suficienţi neurologi. (…) În toată această perioadă lucrurile nu stau pe loc, centrele existente vor continua să trateze pacienţii, însă la momentul în care reglementăm practic obligăm toate spitalele judeţene să-şi pregătească specialiştii şi să funcţioneze acest tip de unitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă