10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătate7 simptome neobisnuite ale cancerului de piele

7 simptome neobisnuite ale cancerului de piele

 

In majoritatea cazurilor, cancerul de piele este vizibil in mod clar pe suprafata pielii. Insa doar medicul dermatolog este in masura a afirma daca o alunita ciudata, o eruptie cutanata, o pata sau orice alta leziune cutanata poate fi maligna. Important este sa mergi la medic atunci cand observi ceva anormal pe piele.

Cu toate acestea, in anumite cazuri de cancer de piele, semnele nu sunt evidente. Aceasta boala se poate manifesta si prin simptome mai putin obisnuite. Iata o lista cu 7 semne nebanuite ale cancerului de piele, carora este bine sa le acorzi atentie.

1.      Umflaturi sub piele

Formatiunile asemanatoare unor noduli sub piele, mai ales in zona gatului, axilara sau inghinala, pot fi semne ale cancerului diseminat in ganglionii limfatici. Potrivit specialistilor, exista situatii in care sistemul imunitar „se ocupa” de un nev pigmentar primar (alunita) sau de o leziune cutanata, iar cancerul ajunga rapid in faza de metastaze. Asadar, cancerul a debutat pe piele, dar persoana in cauza nu l-a observat. Oricum, imediat ce remarcati o umflatura ciudata sub piele, adresati-va medicului.

2.      Durere abdominala

Melanomul, cea mai agresiva forma a cancerului de piele, poate sa determine metastaze hepatice. Simptomul metastazei hepatice este durerea in partea dreapta sus a abdomenului. Insa trebuie sa stiti ca sunt o multime de alte afectiuni medicale care pot cauza astfel de dureri abdominale. Cea mai frecventa este dischinezia biliara sau pietre la fiere. In orice caz, este bine sa investigati aceasta durere din punct de vedere medical.

3.      Durere articulara

Inclusiv oasele pot fi afectate de metastaze ale melanomului. Simptomele sunt similare celor din artroza: dureri de oase si de articulatii. Daca aveti o varsta tanara si nu va stiti cu probleme articulare, consultati medicul in cazul in care incepeti sa aveti dureri osoase si articulare.

4.      Dificultati respiratorii

Metastaze provocate de cancerul de piele se pot regasi de asemenea in plamani. Boala se manifesta de obicei prin tuse persistenta, dificultati respiratorii, transpiratii nocturne. Daca aceste simptome apar brusc, in absenta unui diagnostic prealabil de astm cronic sau bronsita, se impune un examen medical intr-un departament de pneumologie.

5.      Tulburari de vedere

Melanocitele sunt celule care produc melanina, pigmentul ce da culoare pielii, parului si ochilor. Melanomul se declanseaza la nivelul melanocitelor, ceea ce inseamna ca inclusiv ochii pot fi afectati de acest tip de cancer. In acest caz, simptomele sunt tulburari de vedere si de pigmentare sau decolorare a irisului, structura colorata a ochilor.

6.      Tulburari digestive

Melanomul poate cauza si probleme gastrointestinale: spasme, crampe abdominale, diaree, constipatie.

7.      Dureri de cap

Extrem de rar, melanomul poate cauza tumori la nivel cerebral. Simptomele includ dureri de cap, ameteli, convulsii. Acestea pot fi semne ale melanomului cerebral primar sau metastaze ale cancerului de piele.

Semne si simptome ale cancerului cutanat care se observa pe piele

  • O leziune care nu se vindeca
  • O alunita ce isi modifica aspectul
  • Formatiuni/alunite ce se dezvolta pe piele
  • Formatiuni si pete/leziuni roz, albe, rosiatice, ce produc durere, secretii sau sangerari
  • Leziuni sau formatiuni cu prurit (mancarime)

Cauze si factori de risc pentru cancerul de piele

Expunerea la raze ultraviolete, fie de la soare, fie de la cabinele de bronzare artificiala. Persoanele cu pielea deschisa, par blond/saten/roscat, ochi albastri/verzi sunt cele mai vulnerabile. Populatiile din regiunile aflate la altitudine sau aproape de ecuator, unde expunerea la soare este cea mai intensa, sunt expuse in mod particular cancerului de piele.

Un sistem imunitar deficitar din cauza unor infectii virale, boli precum cancerul, HIV/SIDA sau a unor medicamente reprezinta un alt factor de risc.

Expunerea la radiatii ionizante sau la produse chimice cu efecte cancerigene, cum ar fi mercur sau arsenic.

Persoanele care au in antecedent un cancer de piele prezinta cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta o alta forma de cancer cutanat.

Persoanele in varsta sunt de asemenea vulnerabile in fata cancerului de piele, mai ales carcinom bazocelular sau carcinom cu celule scuamoase.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă