7 din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte de-a lungul vieții

Pierderea unuia sau a mai multor dinți poate influenţa semnificativ diferite aspecte legate de nivelul calității vieții și interacțiunea socială a persoanelor.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

14.11.2018 - 09:31

Studii internaționale arată că înainte de efectuarea unui implant pacienții semnalează dificultăți de a mânca (78%), de a zâmbi sau a râde și sunt stânjeniți în contexte sociale (53%). În plus, la nivelul Uniunii Europene, costurile cu tratamentele stomatologice se ridică la peste 79 de miliarde de euro anual.

O cercetare recentă, publicată de revista „National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine”, a evaluat calitatea vieții pacienților înainte și după efectuarea unui implant. Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului relevă că, după ce ­pacienții au beneficiat de un implant dentar, activitățile care presupun interacțiunea socială au fost puternic îmbunătățite: activități legate de locul de muncă ­(îmbunătățire de 100%), mersul la cumpărături sau întâlniri cu alte persoane (100%), comunicarea cu prieteni sau familie (95%), exercițiu fizic (93%).

­Dificultatea în momentul consumului de alimente a scăzut cu aproape 70% față de momentul pre-implant, iar îmbunătățirea la ­nivelul vorbirii a fost de 73%. De asemenea, 95% dintre ­pacienți au fost mai încrezători să zâmbească în public, fără a resimți disconfort. Datele corespunzătoare țării noastre arată că 3 din 10 români și-au pierdut toți dinții naturali, de trei ori mai mult față de media ­europeană. Specialiştii atrag atenţia că, fără existența unui program de prevenție ­foarte bine conturat, costurile cu tratamentele ­stomatologice sunt mari atât pentru pacient, dar și pentru sistemul de ­sănătate.

Studii realizate în Statele Unite arată că în cazul copiilor care merg la ­stomatolog în scop ­preventiv de la vârsta de un an costurile cu intervențiile ulterioare sunt cu 40% mai mici pe o perioadă de cinci ani comparativ cu cei care au prima vizită preventivă după vârsta de un an. 

Comentarii