16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSănătate14 iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

14 iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, alături de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională și Centrul de Transfuzie Sanguină București,  organizează astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, un eveniment special pentru a sensibiliza populaţia față de actul donării benevole de sânge și de creștere a adresabilității în contextul schimbării de mentalitate față de acest gest de mare responsabilitate socială.

Campania lansată în acest an de Organizația Mondială a Sănătății se desfăşoară sub deviza ,,Fii solidar! Donează sânge! Dăruiește viață!” şi se doreşte a fi o modalitate de a aduce un omagiu donatorilor de sânge, dar şi o modalitate de creştere a gradului de conştientizare a nevoii de donaţii de sânge. La nivel global, în fiecare an se înregistrează aproximativ 112 milioane de donații de sânge de la voluntari. Cu toate acestea, doar aproximativ 33 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă.

 

Cine poate dona sânge

Orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România are dreptul de a deveni donator de sânge. Donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată şi constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții, cum ar fi: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale sau să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine. De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte sau cancer nu poate  dona sânge. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă