20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTe simți obosit? Află care sunt cauzele și ce poți face pentru...

Te simți obosit? Află care sunt cauzele și ce poți face pentru a remedia situația

Oboseala resimțită în absența depunerii unui efort fizic ori intelectual poate fi un simptom al unui stil de viață dezechilibrat, dar și al unei boli. În funcție de cauzele constatate de un specialist, tratamentele medicamentoase te pot ajuta să treci peste starea de oboseală, dar creșterea nivelului de energie depinde foarte mult și de schimbarea stilului de viață. Iată mai jos care sunt cauzele cele mai frecvente ale stării de oboseală și ce poți face pentru a remedia situația.

Ce este starea de oboseală?

Specialiștii indică faptul că există două tipuri de oboseală, cea normală, care apare după un efort, dar dispare după ce ne odihnim, și cea patologică, care poate să fie un simptom, dar și o afecțiune în sine. Astfel, dacă te simți obosit și nu reușești să te dai jos din pat, chiar și după ce ai dormit bine, dacă nu mai reușești să te ocupi de activitățile cotidiene, dacă îți lipsește energia, dacă simți slăbiciune în anumite părți ale corpului ori dacă ai probleme de concentrare, atunci cel mai probabil oboseala este un simptom al unei tulburări a organismului. Este recomandat în acest caz să faci o programare la medic. Doar un specialist poate decide dacă starea de oboseală poate să dispară, de exemplu, prin administrarea unor vitamine pentru imunitate sau dacă sunt necesare investigații mai amănunțite. În caz contrar, uneori, oboseala poate să se transforme într-o stare de epuizare generală. 

Care sunt cele mai frecvente cauze ale oboselii?

Oboseala patologică poate avea cauze numeroase și diverse, iar printre cele mai frecvente se pot număra:

  • o boală epuizantă, de exemplu, gripa sau cancerul
  • o afecțiune silențioasă, ca tulburările tiroidiene
  • insomnia ori sindromul de apnee în somn
  • o stare depresivă
  • anumite medicamente, ca cele pentru hipertensiune arterială ori antihistaminicele
  • o alimentație dezechilibrată
  • deshidratarea
  • stresul la locul de muncă.

Cum poate să fie gestionată oboseala?

Cel mai important pas în acest sens este depistarea cauzei stării de oboseală. Dacă nu este vorba despre o anumită afecțiune, poate să fie vorba despre obiceiuri legate de stilul de viață, de exemplu, somnul insuficient sau de o calitate proastă, despre munca prea grea, evenimente din viața de familie, anumite îngrijorări. În acest caz, poți lua unele măsuri pentru a limita sau elimina unele cauze ale oboselii.

Alimentația echilibrată

Este un lucru cunoscut că dieta echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, poate să ajute la prevenirea a numeroase boli cronice. Din alimentație nu trebuie să lipsească vitamina C, care tonifică și revitalizează organismul și stimulează sistemul imunitar, ajutând la prevenirea bolilor infecțioase, microbiene și virale. Fierul garantează buna funcționare a organelor, în timp ce magneziul asigură transmiterea impulsurilor nervoase, contracțiile musculare, reglarea ritmului cardiac și producerea de proteine, printre altele. Nevoile de vitamine și minerale pot fi acoperite atât din alimentație, cât și din administrarea de suplimente, cu magneziu bisglicinat, fier, vitamine C, B și D.

Hidratarea adecvată

Deshidratarea generează o formă de slăbiciune fizică, de aceea este important consumul corespunzător de apă, de minimum 1,5 litri zilnic. Apa se poate completa cu sucuri de fructe, fără a se face excese, ceaiuri de plante, supe de legume. Consumul de cafea ar trebui să fie limitat, pentru că are efect diuretic. De asemenea, este recomandată limitarea consumului de alcool.

Un somn de calitate

Încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră. Respectă semnalele transmise de corpul tău, precum căscatul, pierderea atenției. Evită ecranele seara, poți, în schimb, să citești o carte. Amenajează-ți dormitorul pentru a fi cât mai propice somnului bun, cu o saltea potrivită și o temperatură care să nu depășească 19 grade Celsius. 

O activitate fizică regulată

Încearcă să practici o activitate fizică regulat, zilnic, dacă este posibil. Poate să fie un sport sau o simplă plimbare în ritm mai alert. Orice sport alegi, acesta trebuie să fie potrivit pentru condiția ta fizică și să-ți placă, pentru a te asigura că nu vei renunța ușor la el.

Este recomandat ca, dacă apar și alte simptome în același timp cu oboseala, precum lipsa apetitului, grețuri, dureri articulare, stare de rău, febră ori deprimare, să stabilești o programare la medic pentru un sfat avizat.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă