12 C
București
marți, 4 octombrie 2022
AcasăsanatateInterviu cu medicul Wolfram Dempke, expert internațional în hematologie și oncologie

Interviu cu medicul Wolfram Dempke, expert internațional în hematologie și oncologie

Medicina este la un pas distanță de unul dintre cele mai importante progrese: specialiștii estimează că în viitorul apropiat o gamă largă de boli pe care azi le considerăm incurabile vor putea fi vindecate cu ajutorul tratamentelor pe bază de celule stem din placentă. Printre afecțiunile care, în curând, vor putea fi tratate cu succes, regăsim anumite forme de cancer, dar și diverse boli cardiace, pulmonare și hepatice, precum și tulburări metabolice. Am vorbit cu Prof. Dr. Wolfram Dempke, expert renumit la nivel internațional în comunitatea medicală pentru cariera sa excepțională în domeniul celulelor stem din placentă, hematologiei și oncologiei.

Punctul de plecare pentru majoritatea acestor terapii revoluționare sunt celulele stem. Ele sunt baza pentru formarea tuturor celulelor din organismul uman, pentru regenerarea și repararea țesuturilor complexe. Nașterea este momentul unic în care recoltarea țesutului placentar, alături de sângele și țesutul ombilical este posibilă.

De ce placenta? Diferă celulele regăsite acolo de celelalte?

,,Placenta recoltată la naștere reprezintă o adevărată mină de aur în ceea ce privește terapiile celulare. Una dintre cele mai importante caracteristici ale celulelor din acest țesut perinatal este aceea că nu prezintă anumiți markeri imunologici, fiind acceptate cu mult mai mare ușurință și de către un alt membru al familiei. Astfel, celulele din placentă au efect imunoregulator – un atu esențial în lupta împotriva bolilor degenerative. Mai mult, prezintă și proprietăți antiinflamatoare, care joacă un rol cheie în tratament. Noi spunem că placenta e o mină de aur și datorită numărului semnificativ mai mare de celule stem pe care îl deține, comparativ cu orice altă sursă”, ne-a spus specialistul.

Ce boli vor putea fi tratate în viitorul apropiat cu celulele stem din placentă?

,,Mai multe studii au adus în fața comunității medicale dovezi puternice, conform cărora celulele stem din placentă au  efecte semnificative în tratarea bolilor cardiovasculare, a celor de ficat, a diabetului și a unei largi game de boli neurodegenerative, dintre care amintim Parkinson și Alzheimer. Lista nu se termină aici: sute de afecțiuni medicale vor putea fi tratate cu aceste celule, inclusiv autismul. Cred că e foarte important de punctat faptul că aceste terapii au fost tolerate de către pacienți remarcabil de bine, iar efectele secundare au fost minime și de scurtă durată”, a explicat Dr. Wolfram Dempke, Director Medical al Cord Blood Center Group.

Pentru ce putem folosi celulele în prezent?

,,Cu câteva decenii în urmă, am început să evaluăm potențialul sângelui din cordonul ombilical ca sursă de celule stem hematopoietice, iar în prezent reprezintă un tratament standard pentru refacerea hematopoieziei,în cazul tratării anumitor tipuri de cancere de sânge. Mai multe studii au furnizat apoi dovezi că celulele stem mezenchimale, pe care le găsim în placentă, sunt și mai potente în comparație cu cele din țesutul de cordon ombilical. Aceste celule sunt pluripotente, cu capacitate superioară de multiplicare, având telomeri foarte lungi, și permit repararea țesuturilor și regenerarea multor organe. Au fost eficiente în cazul mai multor afecțiuni precum infarctul miocardic, ciroza hepatică, leziuni ale cartilajului și multe altele.

În total, tratamentul pe bază de celule stem este aprobat de EMA și FDA în cazul a 85 de boli, inclusiv scleroza multiplă și anumite tipuri de leucemie, iar lista continuă să crească”, a adăugat medicul specializat în celulele stem din placentă.

Cum putem obține aceste celule?

,,Unul dintre cele mai mari avantaje este că e foarte ușor să recoltezi aceste celule. La naștere, cordonul ombilical și placenta sunt considerate deșeuri biologice, deși ele sunt, de fapt, o adevărată mină de aur, iar celulele din aceste țesuturi perinatale ar putea fi utilizate pentru un tratament ce într-o bună zi ar putea salva viața cuiva. Recoltarea are loc fără durere sau riscuri, se poate face în orice spital, de stat sau privat, iar viitorii părinți din România sunt printre puținii din Europa care au acces la un astfel de serviciu. După recoltare, placenta, sângele ombilical și un fragment de cordon ombilical sunt transportate în laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generație, unde sunt procesate și criogenate. Apoi ele sunt stocate în vapori de azot la temperaturi de aproximativ minus 180 de grade Celsius. Studiile au demonstrat faptul că atât timp cât temperatura rămâne constantă, aceste celule nu-și vor pierde potențialul terapeutic”, a concluzionat doctorul.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cum s-au furat 200000 de lei dintr-un aparat SelfPay aflat chiar în curtea Poliției Galați

Un bărbat a furat suma de 200000 de lei dintr-un aparat SelfPay aflat într-un container din curtea Poliției Galați. Conform polițiștilor din Galaţi care anchetează...

Iași: Un zbor către Tel-Aviv a fost întors din drum – O pasageră a fumat în aeronavă

Incident rar într-un avion care zbura către Tel Aviv din Iași. A fost anulat după ce o pasageră a fumat o țigară electronică în...

Ben Wallace, ministrul Apărării britanic: Celula de criză din Germania constituită din SUA, Anglia și Germania se asigură că ajutorul pentru Ucraina merge înainte

Ben Wallace, ministrul Apărării al Marii Britanii, prezent la conferința Conservatorilor, s-a referit la criza din Ucraina și la Vladimir Putin. Ministrul britanic a...
Ultima oră
Pe aceeași temă