8.6 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Tot mai costisitor. Euro a trecut de 4,6 lei pe piaţa interbancară

Cursul euro a trecut de 4,63 lei pe piața interbancară, după discursul guvernatorului Mugur Isărescu în care a prezentat decizia de politică monetară.

Banca Națională a României prognozează o accelerare semnificativă a inflației pe termen scurt, ca urmare a influențelor pe partea de ofertă, urmată de o temperare în ultimul trimestru din 2018.

BNR menționează că a adoptat noul raport privind inflația, dar nu a publicat și noile estimări privind creșterile de prețuri. “(…) față de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflației a fost revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt, aproape exclusiv ca urmare a acțiunii recente și anticipate a unor factori pe partea ofertei și ușor în sens  descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiecție”, potrivit comunicatului de presă de după ședința de politică monetară, în care Banca Națională a a redus cu 0,25 puncte procentuale, până la 1%, coridorul simetric din jurul dobânzii cheie.

În precedentul raport, BNR estima o rată anuală a inflației de 1,9% la finele anului și de 3% la finele lunii martie din anul viitor. Rata inflației a crescut la 1,77% în septembrie, de la 1,15% în august, peste nivelul prognozat de BNR de 1,6%. Creșterea inflației a venit din majorarea prețurilor la alimente și la combustibili, după creșterea cotațiilor internaționale și a accizei. 

Ultima oră
Pe aceeași temă