Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ziua maghiarilor de pretutindeni, marcată de UDMR la Satu Mare. Mesajul lui Viktor Orban

Sărbătorirea de către maghiari a sărbătorii naţionale 15 Martie, care este şi Ziua maghiarilor de pretutindeni, va fi marcată de UDMR la Satu Mare. Astăzi se împlinesc și 170 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2018 - 07:10

La Sau Mare s-a deschis un teatru, la cinci zile după izbucnirea Revoluţiei de la 1848. De asemenea, la Satu Mare va fi comemorat şi contele Szechenyi Istvan, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare, joi urmând a fi dezvelită o statuie a acestuia.

Programul manifestărilor de la Satu Mare cuprinde o adunare a participanţilor în Piaţa Eroilor Revoluţiei la ora 16,45, urmată de depuneri de coroane la bustul lui Petofi Sandor la ora 17,00 şi defilare cu fanfară şi husari spre Piaţa Libertăţii. La ora 17,30 va începe ceremonia de dezvelire a statuii lui Szechenyi Istvan, unde vor susţine alocuţiuni Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Manifestări comemorative care cuprind adunări populare, defilări ale husarilor, parăzi ale costumelor populare, depuneri de coroane de flori şi spectacole cu muzică folclorică au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari. De asemenea, în unele dintre aceste localităţi angajaţii administraţiei locale au şi zi liberă, cum este cazul Consiliului Judeţean Covasna.

Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) Covasna vor avea zi liberă pe data de 15 martie, când se sărbătoreşte Ziua maghiarilor de pretutindeni, aceasta urmând să fie recuperată ulterior, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Tamas Sandor. Potrivit acestuia, în urmă cu aproape şapte ani, CJ Covasna a introdus în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de această zi liberă, creându-se, astfel, o bază legală.

Premierul de la Budapesta, Viktor Orbán, le-a adresat o scrisoare conaționalilor săi, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, în care a subliniat necesitatea solidarităţii şi a apărării libertăţii şi a culturii maghiare milenare. "Astăzi a venit din nou vremea când trebuie să ne apărăm împreună libertatea şi cultura milenară, deoarece noi, maghiarii, nici astăzi nu ne dorim altceva decât să putem sărbători împreună eroii şi să clădim o lume în care putem folosi limba noastră în mod liber şi putem spune cu mândrie că, aidoma strămoşilor noştri, şi noi vrem să trăim în Bazinul Carpatic sub semnul tricolorului care simbolizează forţă, fidelitate şi speranţă în viitor", afirmă Orban.

El a rememorat evenimentele  din 15 martie 1848, despre care afirmă că vesteau solidaritatea naţiunii maghiare şi dorinţa ei de libertate. “Acele clipe, care nici după secole nu-şi pierd din perfecţiunea şi claritatea lor, reprezintă fenomene luminoase rare pe cerul istoriei. În ziua de 15 martie 1848 toate simbolurile – începând cu prima cocardă, continuând cu poezia intitulată Cântul naţiunii (Nemzeti dal), scrisă de poetul Petőfi Sándor şi încheiând cu cele Douăsprezece puncte prin care tineretul revoluţionar şi-a exprimat revendicările – vesteau solidaritatea naţiunii maghiare şi dorinţa ei de libertate. Iar de atunci, strălucirea acestei zile ne marchează viaţa, precum a luminat şi cele mai sumbre decenii în care părţile naţiunii erau despărţite şi sufereau sub diferite dictaturi”, a spus Viktor Orbán.

Potrivit premierului ungar, această zi a oferit speranţă maghiarilor atunci când au păstrat, în aşteptarea unei noi primăveri, drapelele naţionale roşu-alb-verde în pivniţe, poduri, sub fân sau printre mormane de cărămizi şi au demonstrat că nu există imposibilul, dacă sunt solidari şi luptă umăr la umăr pentru obiectivele comune.

“Daţi-mi voie să vă salut respectuos pe Dumneavostră cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la declanşarea Revoluţiei începute în 1848 şi să vă urez ca versurile <Trăiască libertatea maghiară! Trăiască patria!> să răsune încă timp de sute de ani de la Berehove la Novi Sad şi de la Dunajska Streda la Miercurea Ciuc”, spune Viktor Orbán în mesajul său.

Comentarii

loading...