12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăZeci de parlamentari USR cer președintelui transparență privind epidemia de COVID-19 din...

Zeci de parlamentari USR cer președintelui transparență privind epidemia de COVID-19 din țară

Scrisoarea deschisă, iniţiată de către deputatul Cristian Seidler, este susţinută de toţi parlamentarii USR, inclusiv de preşedintele Uniunii, Dan Barna.

“USR consideră că România poate trece peste criza generată de noul coronavirus doar dacă există deplină transparenţă, oricât de dură ar fi realitatea, şi dacă cetăţenii vor avea încredere că autorităţile nu le ascund adevărul. Autorităţile au obligaţia faţă de cetăţeni şi, mai ales, faţă de cadrele medicale de a oferi toate informaţiile legate de echipamentele de protecţie şi materialele necesare: dacă vor veni, când şi în ce cantităţi. La rândul lor, cadrele medicale trebuie să aibă curajul să vorbească public despre problemele pe care le întâmpină, iar managerii de spitale trebuie să le încurajeze spre transparenţă, nu să ameninţe şi să sancţioneze”, se arată în scrisoarea deschisă. 

Semnatarii afirmă că, deşi autorităţile oferă asigurări “că se face totul”, personalul medical aflat în prima linie de luptă cu COVID-19 “spune, de săptămâni întregi, că nu are nici măcar minimul necesar”.

“Primul pas în procesul de vindecare este recunoaşterea faptului că suntem bolnavi. Suferim de auto-minciună cronică şi de sindrom de ascundere obsesivă. Solicităm tratament de urgenţă, pentru că prevenţie nu am reuşit să facem până acum! Spuneţi-ne tuturor, şi mai ales spuneţi-le medicilor şi asistenţilor medicali, ce materiale vor primi la spitalul în care lucrează, în ce cantităţi şi când. Faceţi publice toate detaliile. Spuneţi-le şi când vor primi următorul transport sau chiar faptul că nu se ştie dacă şi când vor veni următoarele materiale. Informaţia, oricât de dureroasă ar fi, nu trebuie sugrumată la nivel de minister, direcţie judeţeană de sănătate sau chiar manager de spital. Dacă toată lumea va avea toate datele, realitatea nu se va schimba instant. Dar, măcar nu vom sta în minciună şi vom şti să luăm deciziile în cunoştinţă de cauză”, se mai arată în scrisoare, potrivit Știripesurse.ro.

Medicii şi asistenţii medicali sunt încurajaţi să spună în public de ce materiale au nevoie, în ce cantităţi şi în ce ritm. Managerilor de spitale şi şefilor de direcţii de sănătate publică li se cere să nu îi ameninţe şi să nu îi pedepsească pe cei care fac publice nemulţumirile sau neajunsurile din sistemul de sănătate.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă