Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Vosganian: Este clar că preşedintele ţine partea BNR în dauna Guvernului

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că preşedintele Klaus Iohannis ”ţine partea BNR” în dauna guvernului, afirmând că şeful statului ”a exagerat în această polemică”.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2018 - 11:45

”E limpede că preşedintele, în mesajele publice, a şi sugerat că BNR are o atitudine defensivă din cauza politicii fiscale expansive. Nu ştiu ce fel de mediere va fi asta, dar e clar că preşedintele ţine partea Băncii Naţionale, în imaginea publică, în dauna guvernului. Ăsta e un lucru evident”, a declarat pentru Mediafax deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor.

El a mai spus că, în opinia sa, nu este nevoie de o mediere între guvern şi BNR.

”După părerea mea s-a exagerat cu polemica dintre guvern şi BNR. Nu e vorba de un conflict. Sigur că există poate unele critici ale unora la adresa altora, poate Băncii Naţionale i-ar fi convenit o situaţia în care ritmul de creştere economică să fie de 2-3%, iar guvernului i-ar fi convenit o formulă în care BNR să preia anumite riscuri ale evoluţiei economice. Dar astea sunt lucruri normale într-o economie. Mie mi se pare că gestul preşedintelui de a inventa conflicte acolo unde nu sunt, numai ca să apară rolul de mediator, nu e cea mai bună formulă pentru a da o imagine asupra economiei româneşti. Eu nu cred că există un conflict între BNR şi Ministerul Finanţelor, că de Ministerul Finanţelor vorbim”, a adăugat Vosganian.

Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Iuliu Nosa (PSD), a criticat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a avea discuţii separate cu reprezentanţii BNR şi ai Guvernului.

”Dacă e vorba de mediere şi la discuţiile privind mediarea participă numai o parte, întrebarea firească este <mediezi cu cine şi ce?>. Înseamnă că te informezi numai tu, nu mediezi. Ca să faci mediere e vorba de cel puţin două părţi”, a declarat Iuliu Nosa (PSD), vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

El a mai spus că nu şi-ar dori ca şeful statului să ţină partea BNR, ”dar e posibil”.

Preşedintele Klaus Iohaannis va avea o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. De asemenea, şeful statului se va întâlni, vineri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Conform sursei citate, după întâlnirea de miercuri, de la ora 12.00, cu guvernatorul Mugur Isărescu şi cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, preşedintele României a decis să o cheme la discuţii şi pe Viorica Dăncilă, vineri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern şi Banca Naţională a României, urmând să invite cele două părţi la Cotroceni.

"Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia, creşterea dobânzilor este fundamental greşită (...) Politicile fiscale ale guvernanţilor au dus la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă şi politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziţiei, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea BNR şi Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeaşi masă parţile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invitat şi pe unii şi pe alţii la Cotroceni", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Comentarii

loading...