20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăVosganian: Bugetul pe 2019 trebuie calculat cu mare grijă

Vosganian: Bugetul pe 2019 trebuie calculat cu mare grijă

“În opinia noastră, bugetul pe anul viitor trebuie calculat cu mare grijă. Să avem în vedere un spaţiu fiscal care să preîntâmpine orice situaţie de criză, dar, în acelaşi timp, să lase loc şi către investiţii”, a spus Varujan Vosganian, la Parlament, la finalul reuniunilor Biroului Politic Executiv şi Biroului Politic Central ale ALDE, citează Agerpres.

Referitor la investiţiile în infrastructură care ar trebui dezvoltate în zona Moldovei şi de care ar trebui să se ţină cont şi la elaborarea bugetului pe 2019, Vosganian a enumerat patru mari proiecte.

“Este, în primul rând, vorba de modernizarea drumului european 85, inclusiv prelungirea ca drum de mare viteză pe traseul Roman – Suceava – Siret. Apoi, e vorba de demararea, în sfârşit, a autostrăzii Ungheni spre Ardeal, cel puţin pentru tronsonul Iaşi – Târgu Frumos, care ar trebui terminat până în 2020, apoi drumul de mare viteză Târgu Frumos – Botoşani, care este în fază de licitaţie. Şi, în opinia noastră, trebuie adăugat şi tronsonul de la Tişiţa până la Albiţa care leagă Bucureştiul de Chişinău. Sunt patru proiecte mari de infrastructură şi trebuie să discutăm modul în care ele se vor reflecta în buget, fie ca finanţare după licitaţie, fie ca finanţare a procedurilor ex-ante înaintea demarării efective a investiţiilor. Am avut discuţii şi la Comisia Naţională de Prognoză care girează parteneriatele public-private. Conducerea Comisiei m-a asigurat că în luna decembrie preparativele pentru ipoteza parteneriatului public-privat pe tronsonul Iaşi – Târgu Frumos – Târgu Neamţ ar putea fi definitivată. Noi, la nivelul ALDE, am înfiinţat şi un comitet care să se ocupe de această chestiune care, lunar, să prezinte colegilor din ALDE care este situaţia proiectelor de infrastructură”, a menţionat Vosganian.

În opinia acestuia, 2019 va trebui să fie anul infrastructurii, în care să se recupereze ceea ce nu s-a făcut şi să se găsească ”sursele de finanţare bugetară, extrabugetară, europeană sau prin angajarea datoriei publice care să finanţeze aceste proiecte”.

La rândul său, deputatul ALDE Toma Petcu a menţionat importanţa proiectelor ce ar putea fi dezvoltate pe zona de sud a ţării, pe traseul Dunării, prin finanţare din fonduri SUERD.

“Aceste tipuri de proiecte care sunt valabile pentru toate regiunile de la Drobeta Turnu Severin până la Galaţi ne dau posibilitatea să dezvoltăm atât calea navigabilă, atât infrastructura portuară pentru operare, cât şi partea de turism”, a spus deputatul.

Totodată, Petcu a precizat că în cadrul reuniunii conducerii ALDE a prezentat şi un proiect de lege pe care îl va depune în Parlament referitor la reglementarea biomasei.

“Biomasa este resursă regenerabilă, resursă verde de producţie a energiei electrice, dar şi energiei termice, care nu este reglementată în acest moment. (…) Legea biomasei cred că va aduce în România investiţii şi dezvoltarea unui sector care înseamnă energie regenerabilă”, a mai declarat deputatul ALDE.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă