Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Viorica Dăncilă e prietenă cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea. Aventuri în social media

De când a ajuns premier al României, Viorica Dăncilă nu mai are cont de Facebook, însă i-a rămas unul de Twitter, pe care și l-a creat pe vremea când era eurodeputat.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 25.07.2018 - 07:56

Pentru orice politician, rețelele sociale reprezintă un instrument ideal pentru a transmite mesaje alegătorilor. Guvernele și majoritățile parlamentare se fac pe Facebook sau pe Twitter și tot așa, în multe cazuri, se câștigă alegerile.

Pentru Viorica Dăncilă, însă, comunicarea virtuală nu a mai reprezentat o prioritate odată ce a ajuns în fotoliul de prim-ministru. Atât profilul personal, cât şi pagina dedicată activităţii sale politice au fost închise după instalarea sa la Palatul Victoria.

„Mi-am închis (contul - n. red.) pentru că era din postura de europarlamentar și trebuie să îmi deschid din postura de premier al României“, a spus premierul la vremea respectivă, la sediul PSD. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi.

În schimb, Viorica Dăncilă și-a deschis un nou cont de Twitter, în noua sa calitate de prim-ministru, de pe care a dat follow inclusiv multor jurnaliști. Numai că noul premier a avut parte de soarta predecesorului său, Mihai Tudose – nu a demisionat, ci a devenit victima unui hacker italian.

Pe 31 ianuarie, pe contul de Twitter al premierului Viorica Dăncilă a apărut următorul mesaj, în limba engleză: „URGENT. Surse diplomatice din Uniunea Europeană m-au anunțat acum despre subita moarte a lui Nursultan Nazarbaiev, președintele Kazahstanului“.

După câteva minute, a apărut și o altă postare, într-o limbă română aproximativă: „A murit Preşedinte al Kazahstanului N. Nazarbaev“. Într-un final, situația s-a lămurit, după ce jurnalistul italian Tommasso Debenedetti a anunțat că este o farsă pusă la cale de el.

De același „tratament“ a avut parte și predecesorul său, Mihai Tudose, chiar în ziua în care și-a anunțat demisia. Atunci, pe contul său de Twitter a apărut informația că a murit ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Sergheevici Gorbaciov. „URGENT. Ambasadorul României la Moscova m-a anunțat acum despre subita moarte a lui Mihail Sergheevici Gorbaciov, fost președinte al Uniunii Sovietice“, a apărut pe contul de Twitter al lui Mihai Tudose, în limba engleză. Atât Tudose cât și Dăncilă și-au închis conturile de Twitter după aceste incidente.

După ceva vreme, a apărut și o postare în limba română, pe același cont: „A murit Mihail S. Gorbaciov“. Într-un final, misterul a fost lămurit, printr-o nouă postare: „Acest cont este o farsă creată de jurnalistul italian Tommasso Debenedetti“.

Revenind la Viorica Dăncilă, s-ar putea crede că ea nu mai are nicio legătură cu social media. Ei bine, nu este deloc așa. Actualul prim-ministru a „uitat“, se pare, să-și închidă pagina de Twitter pe care și-a făcut-o în 2015, pe vremea când era europarlamentar și șefa delegației social-democrate române la Strasbourg.

 

Prietenă cu Ponta pe Twitter

Trebuie menționat faptul că la nivelul instituțiilor europene Facebook nu contează, singura rețea de socializare care este luată în seamă fiind Twitter. Pe contul său, Viorica Dăncilă are doar trei postări mari și late, ultima din 26 februarie 2015.

Dar nu asta este important în acest context, ci conturile – doar opt la număr – pe care (încă) le urmărește actualul prim-ministru pe Twitter. Pe lângă două conturi ale Parlamentului European, în engleză și în română, al PSD și al primarului general, Gabriela Firea, apar și două surprize, în actuala configurație de pe scena politică românească – cel a lui Victor Ponta și al, soției sale, Daciana Sârbu, care tocmai ce și-a dat demisia din PSD.

Între timp, Victor Ponta a devenit inamicul numărul unu al actualului președinte al partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, pe care îl atacă ori de câte ori are ocazia. Contul este încă activ, chiar dacă Viorica Dăncilă nu a mai postat de mai bine de trei ani de zile. El poate fi accesat de oricine, indiferent dacă are sau nu cont de Twitter, pentru că profilul este public.

Comentarii

loading...