Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Viorica Dăncilă anunță o nouă măsură pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene

Guvernul va adopta printr-o ordonanţă de urgenţă măsuri pentru evitarea dezangajării fondurilor europene, astfel încât vor putea fi încheiate contracte de finanţare cu o valoare mai mare decât prevedeau alocările iniţiale din programele operaţionale, a declarat premierul.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

15.03.2018 - 13:36

"Astăzi vom avea pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă pentru evitarea dezangajării fondurilor europene. Aşa cum am menţionat, mă interesează foarte mult ca să avem o absorbţie foarte mare a fondurilor europene şi, în acelaşi timp, să evităm dezangajarea fondurilor europene - şi mă refer în primul rând la Programul Operaţional Regional, dar şi la Programul Operaţional Infrastructură Mare. Vom adopta astăzi o nouă măsură pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi evitarea dezangajării, deci a pierderii unor alocări de sume pe anumite programe operaţionale", a afirmat Dăncilă.

Premierul a declarat că în acest sens se modifică şi se completează OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

"Scopul modificării este acela de a putea fi încheiate contracte de finanţare cu o valoare mai mare decât prevedeau alocările iniţiale din programele operaţionale, astfel: în cadrul Programului Operaţional Regional şi Programul Operaţional Competitivitate vor fi încheiate contracte de finanţare cu o valoare totală dublă faţă de alocarea propriu-zisă", a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că, în ceea ce priveşte Programul Operaţional Infrastructură Mare, vor fi încheiate contracte cu o valoare triplă faţă de alocare, în vreme ce pentru Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică se vor putea încheia contracte a căror valoare totală depăşeşte cu 50% alocarea.

"Pentru Programul Operaţional Ajutorarea persoanelor dezavantajate vor fi încheiate contracte a căror valoare totală depăşeşte cu 20% alocarea programului. Propunerea se justifică prin faptul că pentru unele apeluri lansate au existat proiecte eligibile de calitate, dar care nu au putut fi contractate tocmai pentru că bugetul alocat nu era suficient. O altă completare vine în sprijinul beneficiarilor care primesc finanţare sub incidenţa ajutorului de stat, acel ajutor de minimis, prin aceea că la refinanţare, pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile, într-o singură tranşă de maxim 40% din contribuţia publică eligibilă a proiectului", a mai declarat Viorica Dăncilă, citează AGERPRES.

Comentarii

loading...