12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăVictor Ponta, lovitură sub centură pentru românii din Marea Britanie

Victor Ponta, lovitură sub centură pentru românii din Marea Britanie

Victor Ponta vrea să-și afilieze partidul la grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, prin intermediul eurodeputatului Laurențiu Rebega, până de curând susținător al euroscepticilor lui Marine Le Pen. Rebega este nașul lui Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, acum în conducerea Pro România alături de Ponta.

Prin afilierea la ECR, fostul premier român va deveni aliat al Partidului Conservator din Marea Britanie al primului ministru Theresa May, care este cea mai mare susținătoare a Brexit-ului, de pe urma căruia vor avea de suferit sute de mii de români care muncesc legal în Regatul Unit.

Partidul fostului premier Victor Ponta caută să-și găsească o familie europeană. De sorginte socialistă, Ponta ar putea, teoretic, să se afilieze la Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni, grupul S&D din Parlamentul European.

Numai că, practic, acest lucru este imposibil, pentru că la S&D este afiliat PSD, partidul condus de dușmanul său Liviu Dfragnea, care ar avea drept de veto. Nici la Grupul ALDE din PE nu ar avea mai mare succes, pentru că aici s-ar lovi de opoziția lui Călin Popescu Tăriceanu. De Partidul Popular European (PPE) nici pomeneală, pentru că la Grupul PPE sunt afiliați cei de la PNL și de la UDMR.

Până de curând, și partidul lui Traian Băsescu, PMP, a făcut parte din Grupul PPE, prin eurodeputații Cristian Preda și Siegfried Mureșan. Acesta din urmă a părăsit ultimul, de curând, tabăra lui Băsescu pentru a se înrola la PNL. Oricum, Traian Băsescu ar fi fost ultimul om de pe planetă care să-i acorde sprijin lui Victor Ponta.

Cum cu Verzii nu avea nici în clin, nici în mânecă, Victor Ponta s-a îndreptat către Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE). A dezvăluit-o pentru „România liberă“ eurodeputatul Monica Macovei, cea care și-a dat demisia din ACRE în primăvara acestui an, printre motivele invocate fiind tocmai invitarea lui Victor Viorel Ponta la o conferință a ACRE. Macovei a rămas însă, cel puțin deocamdată, să activeze în Grupul ECR din Parlamentul European. 

 

A doua schimbare în patru ani

Cum Victor Ponta nu are niciun om la Bruxelles și Strasbourg, afilierea ar urma să aibă loc prin intermediul eurodeputatului Laurențiu Rebega, care a trecut de curând în barca ECR, după ce fusese ales pe lista PSD-PC-UNPR în 2014, iar apoi -dezertase la Grupul Europa Națiunilor și Libertății (ENF), eurosceptic, condus de controversata Marine Le Pen.

Laurențiu Rebega și Marine Le Pen la Sinaia, în 2016

 

Pe care a și adus-o în România, în 2016, la o conferință desfășurată la Cazinoul din Sinaia, unde au mai fost prezenți mulți lideri eurosceptici de pe continent. Mai mult, Rebega a și candidat, la începutul anului trecut, pentru președinția Parlamentului European, propus fiind de aceeași Marine Le Pen. Nu a avut însă nicio șansă, iar neamțul Martin Schulz a fost înlocuit de italianul Antonio Tajani.

Cum a văzut că de la ENF nu-i iese nicio sinecură, Laurențiu Rebega s-a reorientat a doua oară și a trecut la ECR. În luna martie a acestui an, Laurențiu Rebega scria într-un editorial pentru EU Observer că afilierea sa la ECR este a treia opțiune politică a acestuia de la preluarea mandatului, în 2014. “Datorită evenimentelor politice din România călătoria mea în Parlamentul Euro-pean m-a luat de la federaliștii din S&D către EFN, dar acolo mi-am dat seama că viziunea lor asupra reformării UE nu este o cale viabilă de reformă”, a scris Laurențiu Rebega.

Iată cum își motiva decizia de a se afilia ECR:  “Vreau să fac parte dintr-un grup politic care nu urmărește să distrugă UE și nici să o protejeze cu orice preț”. “Pentru a servi cel mai bine poporului român, Grupul ECR ar trebui să fie locul în care îmi continui călătoria politică”, a mai scris Rebega.

 

Transfer cu scandal

Zis și făcut. A trecut la ECR, nu însă fără emoții. ”Eu m-am opus primirii dom-nului Rebega în Grupul ECR. Regula grupului, așa-numita «Constituție» spune că grupul trebuie să obțină aprobarea celuilalt eurodeputat care e din aceeași țară. Eu am fost întrebată cu foarte puțin timp înainte și am luat cuvântul în pen, unde am spus că nimic nu-l califică pentru a fi membru al ECR. În primul rând pentru că a intrat pe listele socialiștilor, iar în al doilea rând pentru că mai are niște anchete la DNA care nu s-au terminat”, a declarat Macovei pentru „România liberă“.

Ea a povestit apoi că afilierea lui Rebega a fost votată cu o majoritate la limită (un singur vot). Ceea ce urmează este însă important, și anume că președintele Grupului ECR, cehul Jan Zahradil, a dezvăluit faptul că Laurențiu Rebega se va înscrie în Pro România, partid condus de Victor Ponta, care astfel își va face intrarea în familia europeană în care acum nu are reprezentare. ”Jan Zahradil a spus cu Laurențiu Rebega a devenit membru Pro România și că va veni și Victor Ponta în ECR”, a spus Macovei.

 

Precedentul Turciei

Prezența lui Victor Ponta ca membru cu drepturi depline în ECR nu ar mai surprinde pe nimeni, din moment ce acest statut îl are deja partidul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. De altfel, dictatorul de la Ankara este bun prieten cu Victor Ponta, din perioada când amândoi erau prim-miniștri.

Și aici Monica Macovei s-a opus. Ea a votat pentru dezafilierea partidului lui Erdogan de la Alianța Conservatorilor și Progresiștilor Europeni, dar fără succes. ”Din punctul meu de vedere, este inacceptabil. S-a votat o dată și am fost zece împotrivă, dar lucrurile au rămas așa”, a mai spus fostul ministru al Justiției. Și aici, tot cehul Jan Zahradil a fost cel care a susținut cauza partidului prezidențial din Turcia.

 

Inamic politic cu propria soție

Dacă încercarea lui Victor Ponta de a se alătura, fie și pe ușa din dos, unei familii europene îi reușește, atunci el se va întâlni la Bruxelles și Strasbourg cu soția sa, eurodeputatul Daciana Sârbu. Însă din postura de inamici politic, pentru că ea face parte din PSD, potrivit datelor prezente pe site-ul Parlamentului European.

Sunt deja de notorietate repetatele luări de poziție critice ale lui Victor Ponta la adresa actualei conduceri a Partidului Social Democrat, îndeosebi a președintelui Liviu Dragnea. În aceste condiții, se pune întrebarea de ce Daciana Sârbu nu a fost ofertată să se înscrie în Pro România, partidul soțului ei. Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare atât de la Victor Ponta cât și de la Daciana Sârbu, cărora le-am trimis solicitări oficiale în acest sens, fără succes însă.

Nu ar fi pentru prima oară când Ponta are o atitudine duplicitară. În scandalul Roșia Montană Gold Corporation, el spunea că în calitate de prim-ministru are o poziție iar în calitate de deputat, alta. Apoi, la alegerile parlamentare din 2016, fotografia lui Victor Ponta era prezentă pe afișele electorale ale Partidului România Unită al prietenului său Bogdan Diaconu (din care făcea parte și mogulul Sebastian Ghiță), cu toate că el candida pe lista PSD. PRU nu a intrat în Parlamentul României, dar Victor Ponta da. Și să nu uităm nici de confesiunile fostului prim ministru potrivit cărora în anii ’90 era simpatizant al Opoziției și ”hater” al lui Ion Iliescu, după care s-a alăturat partidului -fondat de acesta.

 

Erdogan și Ponta, motivele demisiei lui Macovei

La începutul lunii martie a acestui an, Monica Macovei și-a dat demisia din ACRE. Motivele aceste demisii au fost legate în principal de Ponta și Erdogan. “Am votat, alături de alți colegi din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, pentru excluderea AKP din Alianță, dar majoritatea membrilor ACRE a votat anul trecut pentru păstrarea acestui partid în Alianță. V-am solicitat în scris reluarea votului la Consiliul ACRE care a avut loc în Armenia, în decembrie 2017, argumentând agravarea situației din Turcia, dar cererea mea a rămas fără răspuns și efecte”, a scris Monica Macovei pe Facebook.

Apoi, este menționat fostul premier Victor Ponta: “Este bine cunoscut faptul că Victor Viorel Ponta a plecat din funcția de premier în urma unor proteste masive de stradă în România, după tragedia de la Clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața într-un incendiu 64 de tineri. Tragedia s-a produs din cauza corupției din administrația guvernată de Victor Viorel Ponta. Victor Viorel Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat, așa cum au decis instituțiile responsabile din România. În mandatul său de prim-ministru, statul de drept din România a primit o lovitură dură, prin modificarea rapidă a legislației, revocarea Avocatului Poporului, a șefilor Parlamentului și suspendarea președintelui României”, motivează Monica Macovei. Ea se referea cu acel prilej la invitarea fostului prim-ministru, ca vorbitor, la reuniunea din 22 martie 2018 a ACRE, la Bruxelles.

 

Theresa May, susținătoare a Brexit

Partidul Conservator din Marea Britanie este un membru important al ACRE și al ECR. Primul ministru britanic Theresa May, care provine din acest partid, este cea care a preluat frâiele formațiunii după referendumul care a consfințit ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ea i-a succedat astfel lui David Cameron, pro-european, dar din cauza căruia s-a ajuns la organizarea referendumului, ale cărui rezultate îi afectează pe sutele de mii de români care muncesc cinstit în arhipelagul britanic.

În luna ianuarie a acestui an, Theresa May a spus răspicat că nu va convoca un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Declarația a survenit pe fondul amplificării cererilor de organizare a unei noi consultări populare privind Brexit. Ba chiar și eurodeputatul britanic Nigel Farage, unul dintre cei mai fermi susţinători ai ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, declarase că nu respinge ideea organizării unui al doilea referendum.

O a doua consultare populară era susţinută şi de cei favorabili rămânerii Marii Britanii în interiorul UE, aceştia fiind de părere că la primul referendum alegătorii britanici nu au fost complet informaţi şi că opinia publică se schimbă. La referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii din UE, 51,9% din britanici, ceea ce înseamnă 17,4 milioane de persoane, s-au pronunţat pentru Brexit, în timp ce 48,1% (16,1 milioane de persoane) au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Premierul Theresa May a afirmat că Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie 2019, ora 23.00 GMT (30 martie, 01.00 ora României).

„România liberă“ a solicitat încă de săptămâna trecută puncte de vedere atât de la Victor Ponta cât și de la Laurențiu Rebega, însă până la închiderea ediției nu am primit niciun răspuns.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă