11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăVarujan Vosganian, despre refuzul lui Iohannis de a nominaliza un procuror

Varujan Vosganian, despre refuzul lui Iohannis de a nominaliza un procuror

Vosganian spune pe Facebook că procuroarea Antonia Eleonora Constantin nu aveam cum să colaboreze cu Securitatea întrucât aceasta era prea mică, fapt dovedit și de Parchetul General care a confirmat că niciunul din procurorii respinși de Iohannis nu au dosar la CNSAS.

“Președintele Klaus Iohannis a respins numirea doamnei Antonia Eleonora Constantin pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Secţiei judiciare din cadrul Parchetului General pe motiv de legalitate: dosarul respectivei doamne nu cuprindea dovada că nu a făcut poliție politică înainte de 1989. Observație întru totul justificată, doamna Antonia Eleonora Constantin, născută în 1975, era pionieră în 1989 și cu toții știm cât de prezentă era Securitatea în organizațiile școlare de pionieri și șoimi ai patriei”, a scris Vosganian.

Parchetul general arată că toţi cei propuşi pentru numire în funcţie nu au fost colaboratori sau agenţi ai Securităţii, în acest sens fiind anexate şi adresele de la CNSAS. PG mai spune că CSM a primit răspuns de la ANI şi IJ, potrivit Mediafax.

Constatând că temeiul legal invocat în susţinerea deciziei de respingere îl reprezintă art. 54 alin. (2 ) rap. la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, potrivit căruia, “nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii/procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea(…)”, respectiv art.48 alin. (12) din aceeaşi lege care stabileşte că, înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) verifică şi comunică dacă magistratul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea, reprezentanţii Parchetului General precizează, printr-un comunicat de presă, că procurorii respinşi de Iohannis nu au fost agenţi.

„Doamna Antonia-Eleonora Constantin, propusă pentru funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ, nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste, aşa cum rezultă din Decizia nr. 901 din 24 octombrie 2006 a Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă