Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

USR vrea să curețe instituțiile publice de condamnații cu suspendare

USR depune în Parlament un proiect de lege prin care introduce salariații condamnați cu suspendarea pedepsei, angajați ca personal contractual, pe lista celor care nu mai au voie să lucreze în administrația publică.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 21.09.2020 - 13:50

USR a sesizat că anumite persoane angajate în sistemul public și care au fost condamnate penal dar la pedepse cu suspendare au posibilitatea legală să lucreze în administrația publică, în timp ce funcționarii publici aflați în situație similară nu.

„USR propune ca personalul contractual din administraţie care a primit o condamnare penală definitivă pentru infracţiuni comise în poziţia ocupată să nu mai poată ocupa acea poziţie publică, indiferent de modalitatea de executare pedepsei. Nu toţi cei care lucrează în administraţia publică sunt funcţionari publici. De fapt, majoritatea covârşitoare a acestora e formată de cei care au un contract de muncă, cunoscuţi drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane plătite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajaţi în administraţia publică.”, spun cei din USR ca motivare a proiectului legislativ ce trebuie adoptat de Parlament.

Codul muncii prevede că în cazul salariaților ce fac parte din categoria personalului contractual interdicția de a mai lucra într-o instituție publică intervine doar în situația unei condamnări penale cu executarea pedepsei în închisoare.

Comentarii