23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăUSR o contrează pe Alina Gorghiu, pe tema pensionării anticipate a magistraților

USR o contrează pe Alina Gorghiu, pe tema pensionării anticipate a magistraților

USR consideră că se impune renunţarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraţilor şi nu amânarea aplicării acestei măsuri şi precizează că aceasta reprezintă una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban, potrivit Agerpres.

“Luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi situaţia din sistemul judiciar, Uniunea Salvaţi România consideră că se impune renunţarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraţilor şi nu amânarea aplicării acesteia. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputaţilor”, arată reprezentanţii USR într-un comunicat.

USR menţionează că posibilitatea pensionării anticipate a magistraţilor a fost introdusă prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, iar ca urmare a modificării legislative impuse de majoritatea PSD-ALDE vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraţilor scade de la 25 de ani la 20 de ani şi, potrivit unor estimări, acest lucru duce la ieşirea din sistem a câtorva mii de magistraţi. Guvernul a prorogat prin OUG nr. 92/2018 intrarea în vigoare a acestei prevederi până la 1 ianuarie 2020, termen care se va împlini în scurt timp.

“Având în vedere că a fost crescută de la doi la patru ani durata studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii, ar urma ca sistemul judiciar, şi aşa subdimensionat, să se confrunte cu un deficit major de personal, ceea ce va pune în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar. Prin urmare, nu avem nevoie de cârpeli de genul amânăm cu încă un an aplicarea schemei de pensionare anticipată. Cel puţin până se rezolvă problema deficitului de magistraţi trebuie să abrogăm prevederea”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, co-iniţiator al proiectului de lege.

USR mai precizează că în avizul Comisiei de la Veneţia nr. 924/2018 referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii “se recomandă cu tărie, în vederea asigurării funcţionării eficiente, profesioniste şi independente a justiţiei din România, ca înainte de intrarea în vigoare a măsurilor propuse în materie de resurse umane să fie realizate studiile de impact necesare”, menţionându-se că “ar trebui să se renunţe la mecanismul de pensionare”.

“Dacă nu se poate garanta că mecanismul de pensionare anticipată nu va avea un impact advers asupra funcţionării sistemului, atunci ar trebui să se renunţe la el”, spune USR, citând avizul Comisiei de la Veneţia.

USR va continua să pledeze pentru implementarea tuturor recomandărilor MCV şi pentru punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor reprezintă, de altfel, una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban, mai arată sursa citată.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, joi, depunerea la Parlament a unei propuneri legislative care prevede amânarea, până la începutul anului 2021, a termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor.

“Ieri, PNL a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. O normă care nu este oportună acum, aşa cum a constatat şi Comisia de la Veneţia. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar, de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluţionate într-un termen rezonabil… Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă