16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăUSR lansează o dezbatere la care invită şi partidele politice, pentru a...

USR lansează o dezbatere la care invită şi partidele politice, pentru a revizui Constituţia

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că revizuirea Constituţiei este necesară, iar pe viitor judecătorii Curţii trebuie să fie numiţi de către preşedinte, Parlament şi de către CSM şi, de asemenea, trebuie modificate prevederile din legea de organizare şi funcţionare a CCR care specifică regulile de încetare a mandatului unui judecător.

“Decizia CCR are efecte semnificative pentru ceea ce înseamnă statul de drept . (…) CCR devine abuziv un leguitor activ, un jucător politic activ şi, în acest context, intenţia de a schimba efectiv forma de guvernământ a României din republică prezidenţială în republică parlamentară este foarte greu de acceptat. În acest context, USR consideră că e necesară o dezbatere care va avea loc marţi, 12 iunie, la care sunt invitate toate partidele politice, organizaţiile magistraţilor, societatea civilă. Dezbaterea va avea loc la Parlament, pentru a putea analiza cu profesioniştii care sunt paşii de urmat pentru ca România să rămână un stat de drept care funcţionează sub umbrela şi în limitele Constituţiei”, a spus Dan Barna.

El mai susţine că şase judecători ai CCR au decis că România nu este o republică semiprezidenţială, iar instituţia preşedintelui trebuie să fie una decorativă pe viitor.

“Şase oameni de la CCR tocmai au decis că România nu mai este o republică semiprezidentială şi că instituţia preşedintelui trebuie să fie una decorativă de acum încolo. E de neacceptat şi trebuie să reacţionăm”, a continuat el.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că revizuirea Constituţiei este necesară, iar pe viitor judecătorii Curţii trebuie să fie numiţi de către preşedinte, Parlament şi de către CSM.

“Ne aflăm în situaţia în care lucrurile trebuie reaşezate, regândite cu privire la CCR, care este un organism foarte important în democraţia românească şi care trebuie să-şi urmeze menirea avută în vedere iniţial de către leguitorul constituant. Ca atare, vom propune tuturor partidelor politice să vină la această dezbatere pe care o organizăm şi să alegem împreună cea mai potrivită variantă cu privire la numirea judecătorilor la CCR, pentru că în prezent aceştia sunt numiţi doar de către clasa politică, ceea ce este nefiresc. (…) Propunerea noastră este ca pe viitor să propunem revizuirea Constituţiei în sensul că judecătorii să fie numiţi pe de o parte de către preşedinte, de către Parlament, dar, ce e foarte important, şi de către CSM”, spus Stelian Ion.

Cel de-al doilea proiect vizează, potrivit USR, condiţiile de numire a judecătorilor CCR, în sensul ca aceştia să nu fi făcut parte în ultimii nouă ani din vreun partid politic.

“Ar trebui să impunem această condiţie, ca anterior numirii să nu fi făcut parte din partide politice cu cel puţin nouă ani înainte. De asemenea, va trebui să clarificăm foarte bine acel articol 132 (din Constituţie – n.r.), în sensul de a preciza ce se înţelege prin autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor. Până acum a fost general acceptat că vorbim de o autoritate pur administrativă, logistică”, a mai spus Ion.

USR mai propune modificarea legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, la articolele care specifică regulile de încetare a mandatului unui judecător CCR.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă