16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăUSL trăiește! Florin Iordache a votat împotriva Olguței Vasilescu

USL trăiește! Florin Iordache a votat împotriva Olguței Vasilescu

Moţiunea simplă împotriva mi-nistrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, depusă de 62 de deputaţi PNL, a fost respinsă ieri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 96 de voturi ”pentru”, 157 de voturi ”împotrivă” şi 16 abţineri. Moțiunea a fost sprijinită de PNL, USR și PMP, în timp ce PSD și ALDE au sprijinit-o pe Vasilescu.

Însă, surpriză, pe lista de vot electronic apar și doi deputați PSD care au sprijinit demersul liberalilor – Florin Iordache și Tamara Ciofu. Florin Iordache, fost ministru al Justiției,  a susținut, într-o declarație pentru „România liberă“ că a greșit atunci când a introdus cartela în aparatul de vot. ”E o simplă eroare, nu există vreo altă explicație. Nu am avut timpul fizic să votez corect. Nu e nicio știre. Am fost ridicat să discut cu cineva și primul pas al votului este «DA», eu nu am apucat să votez «împotrivă» așa cum doream”, a povestit Iordache.

Și în rândurile PNL, partid care a inițiat moțiunea, s-a înregistrat o mică deviere de la linia stabilită de conducere – deputatul Mihai Doru Oprișcan s-a abținut la vot.

Ce acuzații i s-au adus ministrului Muncii

Iniţiatorii moţiunii au susținut că Lia Olguţa Vasilescu trebuie să răspundă pentru eşecurile înregistrate la legea salari-zarii şi ajustarea pensiilor şi că se impune demisia acesteia. Potrivit textului moţiunii, două milioane de  români din mediul privat au salarii mai mici sau, mai mult decât atât, trebuie să aducă bani de acasă la sfârşitul unei luni de muncă. „Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumnea-voastră şi în Guvernul din care faceţi parte! Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi conti-nuat cu sfidarea populaţiei”, îi transmit semnatarii -Olguţei Vasilescu.

De asemenea, liberalii afirmă că sunt şi români cărora salariile le-au crescut, dar aceia sunt parlamentarii şi miniştrii. În timpul dezbaterilor, Olguţa Vasilescu a susţinut, de la tribună, că, dacă elimină invectivele şi cifrele nereale din text, nu mai rămâne nimic din moţiune şi a spus că multe critici vizează de fapt Ministerul Finanţelor, adăugând: „Aţi cam greşit adrisantul!“.

Ea a mai susţinut că „nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a două milioane de români“.

Opoziţia a acuzat, în discursurile rostite, fiscalitatea haotică, lipsa de pregătire a ministrului Muncii şi promisiunile fără acoperire ale PSD, la rândul său, reprezentantul ALDE admiţând că lucrurile sunt perfectibile, dar că partidele aflate la guvernare au încercat să diminueze inechităţi.

Dispută între Dragnea și PNL

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a afirmat, ieri, înaintea votului final asupra moţiunii simple împotriva ministrului Muncii, că Lia Olguţa Vasilescu a minţit plenul, iar, potrivit Legii răspunderii ministeriale, prezentarea de date ine-xacte Parlamentului poate constitui infracţiune.

„Invoc articolul 151 din Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a putea comunica înainte de votarea moţiunii simple împotriva ministrului Muncii faptul că, în conformitate cu articolul 8 din Legea răspunderii ministeriale, poate constitui infracţiune prezentarea de date inexacte Parlamentului şi preşedintelui României. Doamna ministru Olguţa Vasilescu a minţit plenul Camerei Deputaţilor şi, din punctul ăsta de vedere, vă pun în vedere să nu fiţi părtaşi la o minciună pe care o puteţi regăsi foarte uşor consultând paginile de socializare“, a afirmat Vîlceanu.

În replică, preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a spus liberalului că ameninţă parlamentarii cu scopul de a influenţa votul.  ”Să înţeleg că -ne-aţi ameninţat să nu care cumva să votăm, că ne-aţi spus că dacă vom vota vom fi complici şi riscăm o plângere penală? Vreau să lămuriţi lucrul acesta, mai mulţi colegi doresc să afle“, a intervenit Liviu Dragnea, care a condus şedinţa de plen.

Dan Vîlceanu a susţinut că nu ameninţă pe nimeni. ”Nu am ameninţat pe nimeni, ci v-am pus în vedere faptul că poate constitui şi să nu toleraţi sau să perpe-tuaţi asemenea comportamente de a minţi poporul român de la tribuna Camerei Deputaţilor“, a adăugat deputatul liberal.

”Deci, eu înţeleg asta: aţi reiterat faptul că ne ameninţaţi cu scopul de a influenţa votul de astăzi. Aveţi deja şi plângerea penală făcută?“, a continuat Dragnea. Vîlceanu a susţinut că doar a spus ce prevede Legea răspunderii ministeriale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă