Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Zgonea: România şi Suedia cooperează pentru integrarea în UE a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, luni, după întâlnirea cu omologul suedez, Urban Ahlin, că cele două ţări cooperează pentru integrarea Moldovei, Ucrainei şi Georgiei în Uniunea Europeană.

Share

Paul Filimon 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2015 - 17:21

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, luni, după întâlnirea cu omologul suedez, Urban Ahlin, că cele două ţări cooperează pentru integrarea Moldovei, Ucrainei şi Georgiei în Uniunea Europeană, informează Mediafax"Discuţia a fost axată pe trei componente. Creşterea ameţitoare a schimburilor economice între cele două state, în patru ani s-au dublat schimburile comerciale, între 2010 şi 2014 foarte multe companii suedeze au venit deja în România. Un nivel foarte bun de cooperare între Guvernele şi Parlamentele celor două, dar şi cooperarea şi viziunea noastră cu privire la parteneriatul estic şi integrarea acelor state, acordul de asociere şi integrarea lor într-o perioadă scurtă, mă refer la Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, dar şi preocuparea noastră cu privire la avansul statelor din Balcanii de vest către Bruxelles, către drumul europeana", a detaliat Zgonea.

El a adăugat că Suedia a deschis în 2007 piaţa muncii şi pentru români şi că există o comunitate românească foarte bine integrată în Suedia. "Suedia a deschis în 2007 şi piaţa muncii pentru români, avem o comunitate foarte bine integrată în Suedia şi apreciată, îi mulţumesc pentru toate eforturile pe care le-a făcut ca instituţiile noastre să se integreze, să preia conceptul european, să ne schimbăm mentalitzatea. În acest moment, România este un exportator de bune practici în UE şi dorim să colaborăm şi cu alte state din Europa de est care doresc să adere la UE, în aşa fel încât să le învăţăm toate procedurile, toţi paşii pe care să le facă pentru ca drumul către UE să fie unul cât mai rapid şi cu cât mai puţine sincope", a adăugat şeful Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Urban Ahlin a spus că Suedia a fost un apărător puternic al lărgirii UE şi cel mai puternic susţinător al României, Bulgariei pentru a-şi îndeplini toate obligaţiile şi să devină membre ale UE.

"Avem o relaţie puternică nu doar economică, dar şi politică şi noi am vrea să dezvoltăm aceste relaţii între Parlamentele suedez şi român. Noi dorim să folosim orice oportunitate pentru integrare cât se poate de mult în UE, în Parlamentul suedez a crescut consensul că trebuie să fie mai mulţi vecini să le dăm o şansă să devină membri ai UE. România este cel mai mare investitor al Moldovei, iar Suedia este al doilea mare investitor al Moldovei. Suedia, România şi Moldova lucrează împreună cum să ajute Moldova să facă progrese să se apropie de integrarea în UE", a spus înaltul oficial suedez.

El a arătat că Suedia militează de asemenea şi pentru "libertatea oamenilor", arătând că este o dezbatere în Suedia faţă de faptul că muncitorii din România vin în Suedia şi că cele două ţări trebuie să coopereze pentru integrarea acestora, "ca oamenii săraci să aibă în România o viaţă mai prosperă".

"Noi, suedezii, suntem dispuşi să vă susţinem în acest demers.În primul rând, vreau să spun că Suedia este ţara care militează pentru drepturi egale şi standarde de viaţă egale", a mai arătat Urban Ahlin, adăugând că "sunt oameni din guvernul suedez care au proiecte specifice, prin care să lucreze cu guvernul român pentru măsuri mai eficiente, ca oamenii săraci să aibă o viaţă mai bună". 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...