27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăAldineCe teme îi transmite Comisia europeană Guvernului Ponta

Ce teme îi transmite Comisia europeană Guvernului Ponta

Executivul comunitar avertizează România că va reintra în procedura de deficit excesiv după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal și recomandă finalizarea programului de asistenţă financiară cu FMI, pe care Guvernul pare să îl fi abandonat.

Comisia Europeană (CE) a adoptat recomandările de politică economică specifice fiecărei țări pentru 2015 și 2016. Executivul comunitar a propus României să se concentreze pe patru capitole. Primul se referă la finalizarea programului de asistenţă financiară cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Țara noastră mai are acord cu FMI și CE până în septembrie. De altfel, săptămâna viitoare o delegație mixtă va fi prezentă la București. Guvernul ar trebui ca în lunile rămase să salveze ce se mai poate salva din acest acord fiindcă în ultimele luni acesta a deraiat. Dacă nu reintrăm rapid în acord FMI-CE, acesta va fi un eșec. Ar trebui ca în lunile rămase să mai îndeplinim măcar o parte din obiectivele propuse“, a precizat, pentru „România liberă“, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

O altă recomandare a Bruxelles-ului vizează limitarea abaterii standard de la obiectivul fiscal pe termen mediu (MTO fiscal) pentru 2015 la maximum 0,25% din PIB, aşa cum se precizează în programul balanţei de plăţi pentru 2013-2015 şi revenirea la obiectivul pe termen mediu în 2016. La acest capitol de recomandări sunt incluse şi combaterea fraudei de pe piaţa muncii (de exemplu, munca la negru), precum şi implementarea strategiei extinse de conformitate fiscală (colectarea taxelor). Dumitru spune că partea română a solicitat o derogare de la obiectivul fiscal pe termen mediu, dar Bruxelles-ul răspunde că nu se pot face astfel de derogări. Acesta spune că principala îngrijorare a Comisiei este legată de noul Cod Fiscal:

“Consiliul Fiscal a arătat că prin introducerea prevederilor noului Cod deficitul sare la 3%, iar CE arată că acesta va atinge 3,5%. Nu este deci, nici o surpriză că Executivul comunitar ne avertizează că vom încălca pactul de stabilitate și că vom reintra în procedura de deficit excesiv“, arată Ionuț Dumitru.

De altfel, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE responsabil pentru moneda euro și dialog social și-a exprimat îngrijorarea cu prilejul vizitei sale la București.

„I-am prezentat premierului Victor Ponta o serie de îngrijorări legate de intenţia Guvernului de a modifică Codul Fiscal şi de a reduce substanţial TVA. În opinia Comisiei, această măsură va avea un efect fiscal substanţial negativ. De asemenea, măsura nu e în concordanţă cu recomandarea generală a Comisiei în ceea ce priveşte politica de taxe. Noi recomandăm să se meargă pe uşurarea poverii fiscale asupra muncii şi, în special, a muncii slab plătite, şi nu asupra unor taxe cu impact direct în creşterea economică şi în consum“, a declarat Dombrovskis.

Reducerea șomajului și a abandonului școlar

“Implementarea reformelor pe piaţa muncii pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, dar și a celui pe termen lung. Guvernul român să se asigure că agenţiile de ocupare a forţei de muncă dispun de personalul de care au nevoie. Executivul trebuie să aibă consultări cu partenerii sociali, respectând legislația națională, pentru stabilirea în mod transparent a salariului minim.

Adoptarea strategiei naţionale pentru reducerea abandonului şcolar, rezolvarea unor probleme grave din sistemul medical, precum slaba finanţare, lipsa de resurse şi problemele legate de accesul la îngrijire medicală“, se arată în comunicarea CE, referitoare la măsurile pe care Bucureștiul trebuie să le ia.

Sintetizând, președintele Consiliului Fiscal susține că observațiile făcute de Bruxelles în legătură cu piața muncii indică faptul că după reducerea CAS povara fiscală rămâne pe umerii celor cu salarii mici.

Iar, în ultima recomandare, CE îndeamnă Bucureștiul să adopte legea pentru reformarea guvernanţei corporative (adică felul în care sunt conduse corporaţiile) la întreprinderile de stat, constatând astfel lipsa progreselor în eficientizarea și restructurarea acestora. 

"Dacă nu reintrăm rapid în acord FMI-CE, acesta va fi un eșec. Ar trebui ca în lunile rămase să mai îndeplinim măcar o parte din obiectivele propuse.“, a subliniat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă