14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAldineBorisov şi Tusk au discutat despre trei proiecte energetice majore din Bulgaria

Borisov şi Tusk au discutat despre trei proiecte energetice majore din Bulgaria

Premierul bulgar Boiko Borisov şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au discutat miercuri, în marja summitului european de la Bruxelles, despre trei proiecte energetice majore care pot fi realizate în Bulgaria, transmite agenţia Novinite, preluată de Agerpres

Întrevederea a avut loc la solicitarea lui Tusk, ca o continuare a unei conversaţii telefonice pe care cei doi lideri au avut-o săptămâna trecută. 
Borisov a făcut apel la o poziţie clară şi fermă a Comisiei Europene în privinţa proiectului 'Balkan', un centru de distribuţie a gazelor, propus de Bulgaria. 
Premierul bulgar a ridicat de asemenea în discuţie şi chestiunea coordonării acţiunilor pe care Bulgaria le va lua după recenta decizie a Curţii Internaţionale de Arbitraj privind planul centralei nucleare Belene. 

Curtea Internaţională de Arbitraj a stabilit că în disputa comercială dintre Compania Naţională de Electricitate (NEK) din Bulgaria şi compania rusă Atomstroyexport, Bulgaria trebuie să plătească Rusiei 550 de milioane de euro pentru echipamentele produse pentru proiectul care a fost suspendat. 

Potrivit lui Borisov, conceptul centrului de distribuţie a gazelor 'Balkan' este unul foarte bun şi ar fi în beneficiul tuturor statelor din regiune. 

Totuşi, Bulgaria vrea să primească asigurări din partea Comisiei Europene că proiectul este pe deplin în concordanţă cu legislaţia europeană. 

El a recomandat accelerarea dialogului în cadrul grupului comun de lucru pe acest subiect, format din reprezentanţi ai Bulgariei şi ai Comisiei Europene. 

Borisov a menţionat de asemenea situaţia incertă a proiectului privind gazoductul South Stream, care a fost anulat. 

El a spus că Bulgaria îşi respectă pe deplin obligaţiile ca stat membru al UE şi se aşteaptă ca Bruxellesul să răspundă prompt la chestiunile ridicate de Sofia. 

Potrivit premierului bulgar, toate cele trei proiecte sunt extrem de importante pentru implementarea strategiei energetice a UE, care pune accentul pe diversificarea surselor şi a rutelor de alimentare. 

El a mai subliniat că niciunul dintre proiecte nu este exclusiv bulgar şi că toate vizează decizii care trebuie luate la nivelul UE. 

Tusk s-a angajat să informeze cât mai repede guvernul bulgar despre felul în care instituţiile europene vor răspunde la chestiunile ridicate de Borisov. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă