România - 10 ani de UE/MAE: Ţara noastră dispune de voinţa şi capacitatea necesare pentru a contribui la efortul de revigorare a UE

Aderarea României la UE în urmă cu zece ani reprezintă un moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării ţării noastre, ca stat membru UE, la procesul decizional european, precizează MAE.

Share

Mircea Marian 0 comentarii

Actualizat: 01.01.2017 - 10:21

Aderarea României la Uniunea Europeană în urmă cu zece ani reprezintă un moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării ţării noastre, ca stat membru UE, la procesul decizional european, precizează MAE într-un comunicat.

''Aniversăm astăzi, 1 ianuarie 2017, 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării României, ca stat membru UE, la procesul decizional european. Acest deceniu a reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare şi de dezvoltare socio-economică, de îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor români, de valorificare a integrării în Piaţa Unică Europeană. Experienţa de până acum relevă, totodată, existenţa, în continuare, de premise pentru o valorificare şi mai eficientă a beneficiilor apartenenţei la UE'', arată MAE.

În toată această perioadă, menţionează Ministerul Afacerilor Externe, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării şi consolidării procesului de integrare europeană.

''Angajarea fermă şi contribuţia la eforturile vizând identificarea de soluţii la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noştri şi reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană.
Consolidarea pe mai departe a integrării europene rămâne pentru România un obiectiv strategic. România va pleda pentru întărirea coerenţei acţiunii UE, pentru o abordare solidară şi incluzivă la nivel european, bazată pe definirea şi urmărirea unor obiective concrete, în consonanţă cu interesele cetăţenilor europeni'', afirmă sursa citată.

Potrivit MAE, România dispune de voinţa şi capacitatea necesare pentru a contribui la efortul de revigorare a UE.

''Este cu atât mai mult în interesul României ca aniversarea în acest an şi a împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma să confirme o Uniune mai puternică, mai unită şi mai coezivă, apărătoare a valorilor şi principiilor care au asigurat, peste timp, fundamentul durabil al construcţiei europene'', mai arată MAE.

Citește totul despre:

Comentarii