21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăUnde se naște naționalismul, va crește și susținerea pentru Europa!

Unde se naște naționalismul, va crește și susținerea pentru Europa!

Acest partid naționalist însă nu este o inovație, ci este un indicator al climei politice Europene. Răspunsul la această tendință va fi o înclinare vădită către o integrare Europeană mai puternică.

După numeroasele dezamăgiri din noaptea alegerilor, un lucru este clar – România are nevoie de o nouă generație politică! Clasa politică curentă, atât de dreapta cât și de stânga a eșuat în încercarea de a rezona cu alegătorii. Alegerile parlamentare au înregistrat cea mai joasă participare la vot din ultimii zece ani, dovedind că românii nu au avut opțiuni viabile pentru a ieși la vot în mijlocul unei pandemii primejdioase.

În mod clar, oamenii vor să voteze doar atunci când cred în candidații aflați în cursă. Chiar și în mijlocul pandemiei, unele alegeri obțin o participare fără precedent.

Doar în Republica Moldova participarea la vot a fost cea mai înaltă de la independența țării,unde președinta aleasă Maia Sandu a inspirat în populație posibilitatea unei schimbări adevărate. SUA este un alt exemplu, unde prezența la vot a fost cea mai înaltă din ultimii 120 de ani, iar oamenii au simțit că pot înființa schimbarea, îndepărtând de la putere un președinte naționalist și alegând un candidat deschis cooperării internaționale.

Arena politică de astăzi se restructurează și nu se mai divizează doar în partide de dreapta sau de stânga, în liberali și socialiști, ci separă inclusiv naționaliștii de europeni. Trendul e vizibil în toată lumea. În Marea Britanie, Brexitul continuă să dezintegreze partidele vechi care fluctuează între naționalism și globalizare de fiecare dată când un lider nou preia ștafeta.

De exemplu, partidul conservator înainte de Brexit era un grup deschis cooperării internaționale, dar sub conducerea lui Johnson a devenit un partid regresiv și nostalgic după imperialism.

Similar, în SUA, alegerea lui Donald Trump ca președinte a transformat partidul republican într-unul izolaționist. Mișcările naționaliste apar mai mult sau mai puțin în fiecare țară europeană, fie că e vorba de partidul Frontul Național din Franța sau Alternativa pentru Germania. Fără îndoială, există o piață globală pentru acest trend de romantism național scăpat de sub control, iar acum el a trecut hotarul și în România.

În arena națională partidele vechi se dezintegrează, încercând fără succes să se adapteze acestei noi tendințe politice. Chiar dacă de prezența la vot redusă ar trebui să beneficieze în special partidele consolidate, PSD a coborât cu 15% față de rezultatele din 2016, o consecință dezastruoasă pentru orice partid. Încercarea PNL de a ieși în frunte, efectuată prin compromisuri menite să satisfacă un spectru mai larg de alegători a eșuat.

Lipsa de poziționare clară pe scena politică s-a exteriorizat ca o lipsă de loialitate față de alegătoriifideli. USR s-a poziționat ca noua generație politică, cu toate acestea, chiar și în ciuda creșterii lor respectabile, aceasta pălește în comparație cu câștigurile AUR. Faptul că acest partid a reușit să între în mod surprinzător în Parlament, arată cât de profund cetățenii se simt deconectați de partidele existente.

Odată cu intrarea naționaliștilor pe arena politică românească, este timpul pentru o nouă alternativă politică. Pe măsură ce nostalgicii se adună pentru a trezi o Românie naționalistă,generațiile de europeni trebuie să se unească pentru a trezi o Românie Europeană.

Este nevoie de o nouă mișcare în sfera politicii românești și, în mod esențial, aceasta trebuie să fie paneuropeană și să reprezinte un răspuns pozitiv și progresiv la pozițiile formulate de partea naționalistă.

Volt Europa este o mișcare politică născută în 2018 ca răspuns la tendințele naționaliste din Europa. Cu peste treizeci de funcționarii publici aleși atât în administrații locale cât și în Parlamentul European, Volt Europa se concentrează pe asigurarea unei guvernări transparente și eficiente, promovarea unei dezvoltării economice sustenabile și echiparea instituțiilor europene cu instrumentele necesare pentru a-și asuma responsabilitate în provocările globale.

În România, Volt promovează atât valori europene cât și politici publice progresive menite să abordeze nevoile stringente ale societății precum reanimarea economiei naționale după Covid-19, digitalizarea serviciilor publice ca măsură de combatere a birocrației și corupției sau reforma sistemului educației folosind practici din modelul Scandinaviei pentru ascensiunea la standardele europene.
Aderarea la Uniunea Europeană a fost cel mai important obiectiv politic al României de după revoluție.

Astăzi Uniunea Europeană este amenințată. Ascensiunea naționalismului nu este o condamnare a visului european, în schimb este un apel la acțiune! Uniunea Europeană trebuie apărată și reformată, iar acum că această retorică naționalistă a ajuns în România, avem o șansă istorică să ne reafirmăm angajamentul către unitatea Europeană și să jucăm un rol important în viitorul continentului!

Mihaela Sirițanu face parte din Consiliul de Administrație al Volt Europa – o mișcare politică pan-europeană.

 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă