Nadia Comăneci la Olimpiada de la Montreal

Un istoric a lansat o carte despre Nadia Comăneci. Cum o urmărea Securitatea

În arhiva fostei Securități, transferată parțial la CNSAS, există și un dosar amplu despre Sport, care are 36 de volume, a anunțat istoricul Stejărel Olaru.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.04.2021 - 13:32

Istoricul Stejărel Olaru a lansat o carte intitulată "Nadia și Securitatea", în care prezintă o parte din viața marii campioane Nadia Comâneci, înainte ca aceasta să fugă din România în Statele Unite.

Stejărel Olaru a precizat că, potrivit documentelor din dosarul "Problema Sport", Nadia Comăneci avea statut de persoană urmărită și era identificată prin pseudonimul Corina.

Un detaliu interesant este acela că Securitatea a fabricat probe împotriva Nadiei Comăneci, ca s-o pedepsească pentru fuga din România. Un asemenea element inventat este o declarație pe care Securitatea i-a impus-o lui Adrian Comăneci, fratele Nadiei. Declarația susținea că Nadia și-ar fi vândut, în România, o cruce de aur primită în dar de la Papa, pentru a face rost de bani ca să fugă din țară. Nadia Comăneci i-a spus însă istoricului Stejărel Olaru că această informație este o minciună și că ea, în realitate, n-a primit niciodată o cruce de aur din partea Papei.

Comentarii