10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăUn congres pentru reconfirmarea lui Dragnea

Un congres pentru reconfirmarea lui Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că va cere un vot de reconfirmare la congresul partidului din 10 martie. Însă, potrivit statutului PSD, președintele partidului nu este votat de congres, ci de membrii de partid, în cadrul unor alegeri interne. Pe actualul statut, mandatul lui Dragnea de președinte al PSD nu este pus în pericol, iar operațiunea ar fi mai mult una de imagine, pentru ca șeful social-democraților să arate că are sprijin politic. În PSD s-a vehiculat și posibilitatea ca statutul să fie modificat și să se revină la vechea modalitate de alegere a președintelui – de către delegații filialelor, în cadrul congresului.

Cu o săptămână înainte de congres, mai multe filiale ale partidului au votat, în unanimitate,  rezoluții de susținere ”necondiționată” pentru Liviu Dragnea. PSD Teleorman (fieful președintelui PSD) susţine că Dragnea este „garantul consolidării şi unităţii partidului, al implementării consecvente a Programului de guvernare în folosul românilor, al consolidării statului democratic şi de drept în România, al parcursului euro-atlantic al ţării noastre, dovedindu-se a fi un excepţional strateg politic şi un eficient manager al resurselor umane şi organizaţionale ale partidului”.

 

Mesaje din teritoriu

 „Social-democraţii maramureşeni şi-au arătat totala susţinere pentru cel care a obţinut la cârma acestei formaţiuni politice rezultate remarcabile, care a reuşit să menţină unitatea în partid şi, mai ales, să lupte alături şi în fruntea echipei PSD, pentru asigurarea unei guvernări performante”, se arată într-un comunicat al PSD Maramureş. ”Domnul Dragnea a ştiut şi a elaborat programul de guvernare  şi a ştiut să-l prezinte cum nimeni nu-l putea prezenta”, a spus preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, după ce social-democrații hunedoreni au adoptat rezoluția de susținere.

 

”Liviu Dragnea este primul preşedinte al PSD care s-a implicat în elaborarea, implementarea şi monitorizarea unui program de guvernare ambiţios, prin care s-au adus beneficii pentru fiecare categorie socială şi profesională din ţara noastră”, se arată în documentul votat de cei 169 de delegaţi la conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Botoșani. ”Această susţinere este şi rezultatul activităţii preşedintelui Liviu Dragnea la alegerile parlamentare din decembrie 2016, în baza unui program de guvernare elaborat pentru prima dată în România de către un partid politic, dar mai ales pentru modul de îndeplinire a tuturor prevederilor sau angajamentelor asumate prin acest program”, se afirmă și în rezoluția PSD Dolj. Filiala din Buzău, condusă de Marcel Ciolacu, fost susținător al lui Mihai Tudose, și-a manifestat, la rândul său, adeziunea. „Susţinem în continuare Guvernul, programul de guvernare şi pe preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Personal, am respectat deciziile luate de partid şi le voi respecta întotdeauna”, a declarat Ciolacu. 

Mesaje similare au venit și din partea organizațiilor PSD din Alba, Caraș-Severin, Brașov, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Suceava, Vâlcea.

 

 

Se pregătesc pentru o posibilă competiție

 

Dacă nu are atribuții în privința președintelui, în schimb, congresul îi poate alege și revoca pe restul membrilor conducerii centrale – președintele executiv și cei 14 vicepreședinți, care fac parte din Biroul Permanent Național (BPN). „La CExN se va discuta dacă se vor face alegeri, dacă se va schimba structura BPN, dacă mai sunt alte modificări, ce modificări au fost propuse la Statut”, a explicat Adrian Dobre, purtăror de cuvânt al PSD. Există și opinii potrivit cărora, dacă s-ar organiza alegeri, disputele din jurul acestora ar putea să eclipseze mesajul principal, de reconfirmare pentru Liviu Dragnea.

Un semn de întrebare este cel legat de soarta a doi lideri care au intrat în conflict cu Liviu Dragnea – președintele executiv Niculae Bădălău și secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu.

 „99% din primari au spus să candidez în continuare, dar până la urmă e decizia mea şi a familiei vizavi de subiectul ăsta”, este varianta lui Bădălău. El l-a sprijinit pe fostul premier Mihai Tudose în conflictul cu Dragnea și a trimis membrilor PSD o scrisoare prin care cerea democratizarea vieții de partid. De notat că PSD Dolj, una dintre organizațiie apropiate de Dragnea, a votat o rezoluție prin care îl propune drept președinte executiv pe Marian Neacșu.

În schimb, Codrin Ștefănescu și-a anunțat candidatura. „Ştiţi foarte bine că voi candida pentru orice funcţie. Nu mi-e frică de concurenţă în interiorul partidului. O să fie o competiţie probabil în partid, dacă vom stabili lucrul ăsta. Încă nu am bătut în cuie”, a explicat Ştefănescu. La alegerea ministrului Educației în Guvernul Dăncilă, Dragnea l-a sprijinit pe Valentin Popa, iar Ștefănescu pe Ecaterina Andronescu.

 

De ce vrea Firea să candideze

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că va candida pentru un post de vicepreşedinte al PSD dacă va fi recomandată de colegele de la organizaţia de femei. ”Mi-aş dori nu atât pentru funcţia în sine, pentru că oricum cea mai mare activitate a mea este la Primăria Capitalei, ci pentru faptul că ar fi normal ca Bucureştiul să aibă şi un reprezentant politic în Biroul Permanent Naţional, avem foarte multe probleme şi cred că vocea Bucureştiului trebuie să se facă auzită şi într-un for atât de important al unui partid care este la guvernare”, a explicat Firea.

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, va candida și el la o funcţie de conducere. „Nu am candidat în 2015 la Congres pentru că am spus că nu candidez pentru că am un dosar, e dosarul meu, nu e dosarul partidului. De data asta, pentru că am demonstrat întregii naţiuni că sunt nevinovat şi nu am nicio legătură cu ceea ce mi-au fost aduse ca şi acuzaţii, vă spun cât se poate de clar că eu candidez la o funcţie de conducere în PSD”, a explicat Oprişan.

În schimb, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că nu va candida la o funcţie în partid. ”Consider că funcţia de prim-ministru îmi ocupă foarte mult timp şi trebuie să mă implic foarte mult. O funcţie în partid ar presupune să fac şi acolo muncă în plus. Eu deja sunt preşedinte al organizaţiei femeilor social-democrate, aceasta îmi permite să fiu în Biroul Permanent Naţional. Este suficient pentru mine”, a argumentat Dăncilă.

Și vicepremierul Paul Stănescu a anunţat, pe de altă parte, că nu va candida pentru vreo funcţie la Congresul extraordinar al PSD din 10 martie. Totuși, PSD Dolj îl susține pentru un post de vicepreședinte, la fel cum o susține pe Olguța Vasilescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă