15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăANALIZĂ RL. UDMR ține în șah PSD

ANALIZĂ RL. UDMR ține în șah PSD

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE. “Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi în fiecare sesiune facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect”, a fost mesajul lui Kelemen Hunor. „Sper că în această săptămână se va rezolva și atunci, sigur, putem lua prioritățile legislative și ale lor și ale noastre, le putem discuta. Până atunci, nu. Nu există acest subiect până când nu se va rezolva acea problemă”, a menționat președintele UDMR.  

Mesajul UDMR vine într-un context parlamentar complicat. La Camera Deputaților majoritatea este de 165 de voturi, necesară pentru a trece un proiect de lege sau o hotărâre. PSD are 149 iar ALDE 19, în total 168. Sprijinul celor 21 de deputați UDMR este unul important pentru PSD, pentru aprobarea unor proiecte de legi. Chiar ieri, UDMR a dat PSD un prim avertisment, deputații Uniunii abținându-se la votul de la moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Agriculturii Petre Daea. Moțiunea nu a trecut pentru că Opoziția a strâns doar 93 de voturi. Însă, fără UDMR și pe fondul neînțelegerilor din PSD (unii parlamentari social-democrați au lipsit de la vot), Puterea a avut 150 de voturi. Or, cu 150 de voturi PSD nu poate aproba niciun proiect de lege. La Senat, situația este ceva mai relaxată – PSD și ALDE au 79 de voturi, iar majoritatea este de 68.

 

Solicitările UDMR

UDMR contestă un articol dintr-o ordonanță simplă aprobată de Guvernul Dăncilă în luna august. ”În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”, menționează articolul care i-a deranjat pe liderii Uniunii. Modificarea echivalează cu înlocuirea învăţătorilor de la clasele minorităţilor naţionale cu profesori de Limba română cu studii de specialitate.

Kelemen Hunor a solicitat încă de săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii “Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Protestul UDMR a venit după ce Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România a iniţiat o petiție pentru abrogarea deciziei adoptate de Guvern prin ordonanță. Subiectul a fost prezentat și de presa de la Budapesta. “În opinia învăţătorilor şi profesorilor, hotărârea guvernului pune în pericol senzaţia de confort a elevilor din clasele primare şi încredinţează predarea scrierii şi cititului în limba română unor persoane care nu dispun nici de specializare în această privinţă şi nici de experienţa predării la clasele elementare”, notează Magyar Idok, ziar considerat apropiat guvernului de la Budapesta.

 

În avantajul elevilor

Nemulțumirile UDMR nu au fost calmate nici măcar de declarațiile liderilor PSD, care au explicat că modificarea legislativă este în avantajul elevilor. ”Această lege despre care vorbeşte domnul Kelemen Hunor, de fapt articolul despre care se face vorbire, e o reglementare care se poate aplica spre binele beneficiarului, în educaţia lui. Soluţia pentru predarea limbii române de către cadre didactice calificate este una foarte simplă. Învăţătorul împreună cu profesorul de limba şi literatura română pot preda împreună această oră”, a afirmat fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă