15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăTudorel Toader :"Nu știm dacă în baza protocoalelor au fost condamnări nelegale"

Tudorel Toader :”Nu știm dacă în baza protocoalelor au fost condamnări nelegale”

“Am cerut public desecretizare tututor acestor protocoale pe care le ştim sau nu le ştim. Ce facem în urma cunoaşterii conţinutului? Stăm şi ne minunăm? Pe baza acestei colaborări s-au derulat procese, s-au judecat cauze, au fost condamnaţi oameni. Întrebarea este dacă noi ştim că pe lângă lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza acestor instrumente juridice care adaugă la lege au fost condamnaţi oameni. Putem spune noi într-un stat de drept , atât cât e statul de drept în România structurat, asta e condamnare intrată în puterea stabilităţii raportului juridic şi atât sau trebuie să facem ceva să scoatem la lumină şi eventualul caracter nelegal pe care îl are protocolul, iar pe bază de consecinţă condamnări nedrepte pe care unii le-au suferit. Este doar un început descretizarea, dar e de văzut dacă protcoalele au adăugat la lege, dacă pe baza acestora au avut loc condamnări nelegale şi netemeinice”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Ministerul a explicat că desecretizarea se face printr-un acord al celor care au semnat protocolul, iar, în ceea ce priveşte răspunderea, instanţa de contencios administrativ poate să evalueze dacă documentul este legal sau nu.

“Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanţei de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunţate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcţie de abordare care nu este în competenţa mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituţională”, a precizat ministrul.

Referitor la protoculul ÎCCJ-SRI, ministrul a spus: “Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea”.
“Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanţă să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracţiune răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat”, a completat ministrul Justiţiei.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă