15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăTraian Băsescu pus la zid: recidivează!

Traian Băsescu pus la zid: recidivează!

Organizațiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO și Asociația MozaiQ LGBT, informează pe această cale și solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliului Național al Audiovizualului să își exercite mandatul cu privire la declarațiile discriminatorii și incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minorității rome.

,,Printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus[1], cu referire la restricțiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora și posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgență, dl Traian Băsescu a avut un discurs lung de diferențiere a cetățenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmații naționaliste  și rasiste, începând cu folosirea termenului de țigan în locul celui de rom și marcând, din nou, un discurs ignorant și populist prin care statul român își neagă cetățenii de etnie romă: ”Uite, cred că și aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem și, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Și așa trebuie să o numim”.

Într-o încercare eșuată de a avea probabil și afirmații în favoarea sa, negeneralizatoare, dl Băsescu continuă să discrimineze într-un mod similar celui în care i s-a mai constatat, în două rânduri[2], faptă de discriminare: ”Pe de altă parte, este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai țiganii căldărari, ăia-s cu meserie, sunt țiganii cu pălării, care sunt respectabili, nu fură, muncesc, își țin familiile, au creat sate ale lor, în care trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili. Dar este și această categorie, care, în general, provine din rândul țiganilor nomazi, care nu este capabilă ea însăși de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-și tranșeze lucrurile între ei, și nu prin judecători și procurori, și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea asta si în toată Europa”.

Acest discurs este cu atât mai îngrijorător cu cât dl. Băsescu l-a folosit pentru a justifica și incita la folosirea forței din partea autorităților împotriva romilor: ”Or, grupările de tigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerați cu modul lor de viata. (…) România trebuie să rămână o țară in care institutiile statului controlează tot teritoriul. Or ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Poliția, nici Jandameria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata.” Ba, consideră și afirmă că, și în acest caz, autoritățile române ar fi blânde din perspectiva nivelului de forță folosit împotriva romilor: ”Dacă ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, cu polițiștii, cu jandarmii, și nu le-ar place, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri”.

,,Într-un stat care nu și-a asumat decât parțial și discursiv o istorie de rasism împotriva romilor în România (precum robia și Holocaustul romilor), un stat care nu gândește și nu își asumă măsuri reparatorii și adecvate pentru grupuri vulnerabile și discriminate, pentru romi, nici măcar în situații exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blamează și încearcă să justifice un tratament discriminatoriu, abuziv și violent împotriva unei comunități să nu rămână nesancționat. Este cazul ca dl Băsescu să știe că a recidivat, pentru a treia oara, și că statul român se dezice de astfel de discursuri la adresa cetățenilor săi.

[1] Emisiune disponibilă online la https://www.realitatea.net/emisiuni/suta-la-suta?id=839_2020_05_01_19_00_00 (accesat la 02.05.2020)

[2] A se vedea, în acest sens http://www.ziare.com/basescu/bucuresti/traian-basescu-a-scapat-de-sanctiune-in-dosarul-tiganca-imputita-477635 și http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/basescu-obligat-sa-plateasca-amenda-dupa-ce-a-spus-ca-multi-rromi-traiesc-din-ce-fura-1415571”
 
 

 

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă