15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăTomac: Politicienii de la Chişinău păstrează ''limba moldovenească''

Tomac: Politicienii de la Chişinău păstrează ”limba moldovenească”

“În toate instituţiile Uniunii Europene, documentele oficiale se redactează şi în limba română. Româna este limba oficială a Uniunii Europene şi acesta este un motiv de mândrie pentru noi toţi.

Chiar dacă Acordul de Asociere al R. Moldova la Uniunea Europeană este redactat în limba română, aspect menţionat în mod expres, totuşi, politicienii de la Chişinău refuză să recunoască prin lege acest adevăr şi se complac să păstreze moştenirea stalinistă numită ‘limba moldovenească’.

Astăzi este, oficial, Ziua Limbii Române, o zi dedicată promovării ei, o zi în care ne amintim îndemnul de a o proteja peste tot unde este vorbită. Aştept şi ziua în care peste Prut nu se va mai serba, la 31 august, ziua limbii noastre, ci Ziua Limbii Române.

Abia atunci vom putea considera, chiar dacă simbolic, că românii din Basarabia au scăpat de sovietism. La mulţi ani, limba română!”, a scris Tomac sâmbătă pe Facebook, conform Agerpres.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 31 august. Ea a fost instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în acest sens.

Actul normativ a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă