Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Toader, reacție la amenințarea cu remanierea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că, în cazul în care va fi remaniat din funcţie, va respecta decizia şi îşi va îndeplini obligaţia până în ultimul minut.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2019 - 19:54

"Eu v-am mai spus: s-au făcut doi ani de când sunt ministru, este o experienţă interesantă, am valorificat cunoştinţele pe care le-am avut, le-am dobândit ca judecător constituţional. Mi-am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună credinţă. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată urmând procedurile legale şi îmi voi îndeplini obligaţia până în ultimul minut când apare în Monitorul Oficial numele următorului ministru al Justiţiei, care trebuie să vină la minister să facem o procedură de predare-primire de documente până la sigiliu. Dacă nu ai capacitatea să îţi îndeplineşti misiunea pe care o ai, te duci acasă, adică trebuie să faci distincţie dintre competenţele legale pe care le ai de îndeplinit, să ai puterea să ţi le îndeplineşti şi atâta tot", a spus Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat dacă se teme că va pierde funcţia de ministru al Justiţiei, în contextul în care social-democratul Florin Iordache vorbea despre o demisie sau despre remaniere guvernamentală cu referire la persoana lui Toader, el a răspuns: "Nu, a zis că la noi în partid există..., dar la noi în partid, la dânşii în partid, că sunt mai mulţi acolo. Sunt mai mulţi (miniştri - n.r.), nu sunt numai eu".

La dezbaterile din plen, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să spună când va da ordonanţa privind punerea în aplicare a articolelor declarate constituţionale din Codul penal şi Codul de procedură penală.

"Noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile că cel puţin articolele declarate constituţionale, trecute de filtrul Curţii Constituţionale, privind Codul penal şi Codul de procedură penală, şi avem acum cel puţin două decizii ale CCR, probabil că mâine va veni şi cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci, aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi astăzi şi acum când veţi da această ordonanţă cu articolele declarate constituţionale? Pentru că aţi văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea şi modul în care preşedintele şi colegii din Opoziţie pe care pot să îi înţeleg că încearcă să tergiverseze, cred că anumite clarificări trebuie făcute şi trebuie făcute aici în Parlament, pentru că, sincer, domnule ministru, am înţeles că tot ce aţi făcut dvs a fost bine şi ce e rău e în Parlament. Eu aş spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. (...) Luaţi exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Prin consultare putem avea legi mai bune", a afirmat Iordache, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei.

"Stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru, sau există posibilitatea remanierii", a adăugat Iordache.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că îndemnurile social-democratului au fost de natură să îl provoace mai mult la un angajament.

"Eu am înţeles că îndemnurile dumneavoastră vor să mă provoace mai mult la un angajament public, ceea ce nu voi face, pentru că voi rămâne în limita competenţelor mele. Ministrul nu decide, el propune, chiar şi la nivelul unui act normativ, indiferent de rangul lui", a subliniat Toader.

În acest context, Iordache i-a solicitat ministrului să finalizeze intervenţia în plen. În cele din urmă, preşedintele de şedinţă i-a oprit microfonul lui Tudorel Toader.

Moţiunea simplă intitulată "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie", iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Votul final va fi dat miercuri. 

Comentarii

loading...