Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Toader: Procedura adoptării tacite ar trebui să dispară

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, la Constanţa, că se impune ca, la revizuirea Constituţiei, să fie eliminată prevederea privind adoptarea tacită a unui act legislativ în Parlament.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

15.05.2018 - 14:05

Toader a subliniat că, potrivit Constituţiei, un act normativ trebuie adoptat prin ambele camere ale Parlamentului, principiul bicameralismului fiind respectat doar dacă în fiecare cameră se discută acelaşi obiect de reglementare al actului normativ, scrie Agerpres.

El a argumentat printr-o speţă reală, arătând că, dacă "într-o cameră se discută despre cadastru şi în cealaltă despre topografie, încălcându-se bicameralismul", legea adoptată a fost declarată neconstituţională.

"Noi avem, potrivit Constituţiei, un sistem bicameral, în procesul legislativ. Uneori, după natura sau importanţa actului legislativ, Camera Deputaţilor este primă cameră şi Senatul, decizional, alteori invers. (...) Tot Constituţia permite ca, dacă prima cameră nu dezbate o lege într-un anumit termen, atunci legea se duce la camera decizională. Sunt multe acte normative ce trec nediscutate în primă cameră şi sunt dezbătute şi adoptate în camera decizională. Părerea mea este ca, la revizuirea Constituţiei, să dispară procedura adoptării tacite, căci în cazul acesta proclamăm constituţional bicameralismul, dar adoptăm legea, practic, doar în camera decizională", a declarat Toader.

Comentarii

loading...