Toader, la CSM: Am convingerea că secţia de procurori va alege calea statului de drept

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că are convingerea că secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) "va alege calea statului de drept, calea de protecţie a drepturilor şi libertăţilor”.

Share

Rl online 0 comentarii

07.01.2019 - 13:08

Tudorel Toader a afirmat, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la sediul CSM, că procedura pentru numirea unui procuror la şefia DNA nu este finalizată, din moment ce se discută despre o nouă împuternicire, dar se va finaliza "bine".

"În al doilea rând, în ţară sunt foarte mulţi, să nu spunem majoritatea procurorilor, oameni oneşti, oameni de bună credinţă şi bine pregătiţi profesional. Eu am convingerea că secţia de procurori va alege calea statului de drept, calea de protecţie a drepturilor şi libertăţilor, şi va abandona posibilităţile de împuternicire în funcţii - mă refer indiferent de nivel - a celor care am auzit în interceptări sau în convorbiri din astea recente: hai să-l facem pe ăla, hai să-i facem dosar la celălalt, hai să nu ştiu ce... România e ţară europeană, valorile democraţiei, valorile, drepturile, libertăţile fundamentale trebuie să nu fie doar garantate în Constituţie, trebuie protejate şi realizate în activitatea organelor judiciare", a spus ministrul Toader.

Secţia pentru procurori a CSM se reuneşte în şedinţă luni, iar pe ordinea de zi publicată se regăsesc mai multe note ale Direcţiei resurse umane şi organizare, care vizează eliberări sau menţineri în funcţie, dar şi delegări sau prelungire a unor delegări în funcţie.

Între acestea se află şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind propunerea de delegare în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Anca Jurma.

Jurma a preluat în 12 iulie mandatul de procuror-şef interimar al DNA.

În 20 decembrie, Secţia pentru procurori a CSM a amânat decizia cu privire la prelungirea delegării Ancăi Jurma la conducerea DNA. 

Decizi de amânare a venit după ce G4Media.ro a publicat o înregistrare în care şefa interimară a DNA Anca Jurma discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susţine la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar şefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!”. Ulterior, Jurma a explicat că încerc să găsească împreună cu subalterna sa ”căi de revitalizare a activităţii DNA".

Comentarii