10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăToader declară că a redactat draftul pentru sesizarea CCR pe numirea miniștrilor

Toader declară că a redactat draftul pentru sesizarea CCR pe numirea miniștrilor

“Pe mine mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare şi, sigur, v-aş răspunde că da. Mă puteţi întreba argumentele, şi v-aş putea răspunde care sunt. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autor, subiect (…), ci doamna premier, dacă va fi Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului. Cel mai probabil şi mai firesc, doamna premier, că e vorba de numirea unui membru al Guvernului, adică a unui ministru sau a doi miniştri”, a declarat Tudorel Toader pentru Antena 3, citează Agerpres.

Întrebat care sunt argumentele, ministrul Justiţiei a răspuns: “Cele care sunt publice. Noi avem un Executiv, o putere executivă bicefală. Jumătate la preşedinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituţională a dat o decizie – eram judecător – în care spunea că: pentru a se asigura echilibru între cele două jumătăţi ale Executivului trebuie să aibă şi preşedintele un rol în procedura de numire. Care este rolul acela? De a verifica, eventual de a refuza o singură dată numirea unui ministru, ceea ce în precedent s-a şi întâmplat. Prin urmare, noi vorbim aşa: ipoteza în care în Guvern un post de ministru este vacant şi atunci nu intră în discuţie revocarea, intră în discuţie doar numirea. Propune prim-ministrul, preşedintele poate să refuze o singură dată, nu mai poate refuza a doua oară. Nu înseamnă că acel candidat refuzat nu poate fi propus la un alt minister – şi în ipoteza asta ne aflăm”.

El a adăugat că preşedintele “nu are nicio competenţă în revocarea ministrului” şi că Guvernul “nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte”.

“Avem a doua situaţie, în care postul de ministru este ocupat, prim-ministrul vrea să înlocuiască ministrul în funcţie cu un alt ministru. Preşedintele n-are nicio compentenţă în revocarea ministrului şi eu spuneam – şi dumneavoastră ar fi bine să fiţi de acord – că Guvernul nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte, Guvernul este condus, propunerea, sigur, aprobat de Parlament, de către premier, care are competenţă exclusivă de revocare”, a precizat Toader.

“La numire, preşedintele poate să refuze o dată, nu mai poate refuza a doua oară, repet, pornind pe Constituţie, pe articolul 85, dar şi pe decizia Curţii Constituţionale”, a conchis ministrul Justiţiei.

Pe 20 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că a aprobat remanierea guvernamentală, prezentând lista miniştrilor pentru care a semnat decretul de numire în funcţie, din care lipseau propunerile de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă