Tudorel Toader (Foto: Arhivă)

Toader a pregătit Ordonanța de Urgență pentru cei condamnați de complete ilegal constituite

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Ministerul Justiției a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete de judecată nelegal constituite.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.01.2019 - 23:54

"Am pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti", a declarat, duminică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la postul România Tv.

Întrebat când va fi emisă Ordonanţa de Urgwnță, ministrul Toader a răspuns că "OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil".

Ministrul Tudorel Toader a spus că, probabil, viitoarea Ordonanţă de Urgență va avea efect şi în cazul dosarelor constituite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar că în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR).

„A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, vedem dezlegarea pe care-o vor da judecătoruii constituţionali şi în funcţie de care probabil vom proceda în aceeaşi măsură, să redăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat. Să verifice dacă urmărirea penală a fost făcute pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală pe baza de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală”, a declarat Tudorel Toader.

CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

CCR anunţă că Parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

Comentarii