5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu: "Statul paralel încearcă să conducă România prin intermediul dosarelor penale"

Tăriceanu: “Statul paralel încearcă să conducă România prin intermediul dosarelor penale”

“Dezvăluirile apărute în spațiul public în ultimele zile cu privire la acțiunile procurorilor DNA au reprezentat un nou cutremur cu multe grade pe scara Richter, care au slăbit și mai mult fundația instituțiilor de forță. Pentru mine, aceste lucruri nu au constituit o surpriză”, susţine șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu într-un editorial postat pe site-ul ziarului Cotidianul.

“Probabil că pe mulți îi miră ceea ce spun, însă faptele devoalate de un procuror DNA și un fost deputat, asupra căruia au fost exercitate presiuni pentru fabricarea unor dosare, nu fac decât să confirme ce am tot spus în ultimii ani cu privire la modul în care acționează DNA. Statul paralel încearcă să conducă România prin intermediul dosarelor penale, iar procuratura a devenit doar un instrument politic de eliminare a persoanelor incomode, care stau în calea unor planuri făcute în subteranele sistemului.

Mulți încearcă să creeze iluzia că implicațiile acestui comportament antidemocratic sunt pozitive, pentru că așa s-ar lupta împotriva corupției sau pentru că politicienii, pe care unii cetățeni nu îi votează, sunt eliminați. Nimic mai fals! Iar asta o simt pe propria piele din ce în ce mai mulți români care nu au nicio legătură cu politica și care sunt victime ale abuzurilor sistemului. Cei corupți de putere nu și-au limitat acțiunile împotriva oamenilor politici, ci le-au îndreptat și asupra simplilor cetățeni, iar asta se vede în fiecare zi, prin noi și noi dezvăluiri ale victimelor acestor abuzuri.

Din păcate, România este astăzi un stat în care abuzurile, dosarele fabricate, denunțurile făcute sub presiune sau probele falsificate sunt la ordinea zilei. Toți cetățenii sunt afectați, nu doar oamenii politici. Ce constat, iar în acest caz nu cred că sunt singurul, este un regres imens în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.”, mai scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului susţine, însă, că în tot scandalul iscat de înregistrările explozive, Direcţia Naţională Anticorupţie fuge de responsabilitate.

“Abuzurile, numărul foarte mare de dosare trimise înapoi la procuratură, informațiile din interior, toate la un loc pun sub semnul întrebării în mod serios activitatea DNA. Răspunsurile pe care le-am primit până acum din partea instituției reprezintă doar o încercare de a fugi de responsabilitate. Aceste lucruri nu pot fi muşamalizate la nesfârșit, ci ele vor trebui lămurite în cel mai scurt timp, deoarece vorbim despre întregul sistem de justiție din România, a cărui funcționare corectă e pusă sub semnul întrebării. Trebuie să existe un răspuns cu privire la ceea ce se întâmplă în interiorul DNA, cu privire la modul în care anumiți procurori înțeleg să își exercite atribuțiile. Opinia publică are dreptul să afle adevărul cu privire la modul în care sunt făcute dosarele în România, nu frânturi și răspunsuri expeditive ale instituției. Din nou, nu spun doar eu aceste lucruri, ci le spun și magistrații onești, care vor să facă lumină în justiția din România.”, continuă Tăriceanu.

În final, liderul ALDE îi adresează o întrebare publică preşedintelui Klaus Iohannis, dar îi dă acestuia şi un sfat: să acţioneze.

“Totodată, consider că președintele țării nu poate să rămână indiferent la tot ce a apărut public, să fie pe mai departe un complice al instituțiilor de forță. Nu trebuie să pierdem din vedere că toate acestea se petrec și s-au petrecut sub patronajul preşedintelui Iohannis, ale cărui singure obiective în acest moment sunt: obţinerea unui nou mandat la Cotroceni cu sprijinul forțelor oculte de putere, precum și soluționarea ilegalităţilor de care este acuzat de când deţinea funcţia de primar al Sibiului.

Îi adresez președintelui o întrebare publică, deschisă, la care sper să aibă timp să răspundă: Oare după toate informațiile apărute este în continuare mulțumit de activitatea DNA sub conducerea Laurei Kovesi, nu îl deranjează toate abuzurile dovedite, nu îl deranjează încălcarea brutală a drepturilor omului? Spun asta pentru că are o responsabilitate directă pentru numirea procurorului-șef al DNA, iar în mod normal nimeni nu poate să rămână indiferent la această batjocorire gravă a drepturilor cetățenilor. Președintele are o obligație pe care trebuie să o exercite, aceea de garant al Constituției, Legea fundamentală a statului român, cea care garantează apărarea drepturilor şi libertaților individuale. Președintele nu doar trebuie să ia act de toate aceste lucruri, ci el trebuie să facă și altceva: să acționeze.”, conchide Călin Popescu Tăriceanu.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă