Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu vrea o subcomisie de anchetă pentru cercetarea abuzurilor Securităţii

Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că va solicita înfiinţarea unei subcomisii de anchetă pentru cercetarea abuzurilor Securităţii şi a complicilor ei, fie în cadrul Comisiei juridice a Senatului, fie în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat.

Share

Rl online 0 comentarii

12.05.2019 - 17:08

"Aşadar, cazul 'Augustin Lazăr' nu poate rămâne fără niciun efect, acum, după ce acesta a renunţat să mai solicite un nou mandat de procuror general. Dacă ne vom mulţumi numai cu atât, înseamnă că nu am învăţat nimic din această lecţie, care m-a făcut să mă întreb, încă o dată, cine este de fapt 'ciuma roşie'? (...) Pentru a restabili adevărul, acum, în ceasul al 12-lea, voi solicita înfiinţarea unei subcomisii de anchetă, fie în cadrul Comisiei juridice a Senatului, fie în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor. O Comisie pentru cercetarea abuzurilor Securităţii şi a complicilor ei este necesară. Comisia va avea drept scop restabilirea adevărului, identificarea celor care au comis aceste abuzuri din postura lor de anchetatori ai Securităţii, magistraţi sau comandanţi de penitenciare. Şi nu numai a lor, dar mai ales a celor care din 1989 încoace, din poziţiile pe care le-au avut, au împiedicat ca victimele să-şi poată face dreptate, au secretizat abuziv, au ascuns sau chiar au distrus dosare", a spus Tăriceanu duminică la Braşov, potrivit unui comunicat transmis de ALDE.

El a explicat că subcomisia "va identifica şi cerceta torţionarii", precum şi pe "cei susceptibili că i-au protejat, vreme pe peste trei decenii, pe cei vinovaţi de persecuţiile îndurate tot de cei ce au avut curajul să se ridice împotriva dictaturii comuniste".

"Fără îndoială că atât faptele torţionarilor, cât mai ales ale celor care i-au protejat din poziţiile lor de putere după decembrie 1989, care au împiedicat accesul la justiţie al victimelor, au muşamalizat dosare şi au protejat vinovaţii sunt prevăzute de Codul penal. Comisia va face recomandări atât instituţiilor abilitate să ia măsuri, dar va întreprinde şi propuneri legislative pentru stabilirea unui echilibru al compensaţiilor acordate victimelor regimului comunist, prin măsuri legislative concrete. Şi pentru asta ne vom consulta cu dumneavoastră", a adăugat Tăriceanu.

Comentarii

loading...