10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu se opune unei Europe cu mai multe viteze

Tăriceanu se opune unei Europe cu mai multe viteze

“Anul viitor va fi cu adevăr o provocare pentru noi toţi, dincolo de faptul că ne confruntăm cu consecinţele primului pas înapoi major pentru UE, mă refer la Brexit, ne confruntăm cu o confruntare de ideologii şi, în acest context, ar trebui cu toţii să jucăm un rol mai predominant şi să încurajăm toate instituţiile europene să ia toate măsurile necesare pentru a menţine coeziunea în rândul societăţilor noastre, care sunt de diferite niveluri de dezvoltare şi ambiţii. Datorită implicaţiilor macroeconomice şi macro-sociale, politica de coeziune europeană poate fi considerată cel mai important instrument în corectarea dezechilibrelor regionale şi în sporirea bunăstării cetăţenilor”, a afirmat Tăriceanu.

El a spus că “politica de coeziune nu constituie un ajutor pentru vecini, ci o încercare de a construi o piaţă mai flexibilă şi mai profitabilă, mai prosperă care să sporească standardele de trai pentru toţi cetăţenii europeni”.

“De aceea, viitorul Europei este implicit viitorul României, iar aceasta depinde de ancorarea fermă de polul stabilităţii, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pe polul prosperităţii”, a adăugat Tăriceanu.

În opinia sa, pentru România, constituie aspecte de îngrijorare “menţinerea unor politici agricole comune neschimbate şi evaluarea intenţiei anunţate de unii de a introduce noi criterii de convergenţă pentru gestionarea următorului cadru financiar”.

“Cred că ne confruntăm cu toţii cu o etapă crucială, trebuie ca solidaritatea să fie în centrul proiectului european, trebuie să învăţăm din propriile noastre dificultăţi pentru a soluţiona astfel de probleme. (…) Resping cu tărie construirea unei Europe cu mai multe viteze, că unii sunt mai europeni decât alţii.(…) Dincolo de faptul că este contraproductivă şi aduce conflicte constante în rândul statelor membre, o astfel de abordare subminează rolul internaţional al UE ca un actor puternic şi legitim”, a susţinut Călin Popescu-Tăriceanu.

El a subliniat că trebuie luată o decizie importantă în cadrul UE şi găsite răspunsuri la mai multe întrebări.

“Se pare că rolul nostru este să luăm o decizie importantă, vom alege unitatea sau izolarea, critica sau dialogul, vom fi o Europă mai puternică financiar sau vom fi învinşi de greşelile trecutului nostru. Cred că acestea sunt întrebările importante care necesită răspunsuri reale, pentru a ne asigura că ciclul financiar multianual va pune la dispoziţie resursele necesare pentru a consolida posibilitatea de a face provocărilor de astăzi şi de mâine”, a completat Tăriceanu.

El s-a referit şi la preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

“Suntem onoraţi că deţinem anul viitor Preşedinţia Consiliului UE. Sibiu, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale României, cu încărcătură istorică, va organiza summitul. Sunt optimist în privinţa concluziilor. Succesul Preşedinţiei române depinde de noi toţi, pentru a oferi răspunsuri sincere la aspecte care au puterea de a crea succesul sau insuccesul oricărei efort. (…) Cred că modalitatea cea mai uşoară de a oferi răspunsuri la întrebările de mai sus stă în eficienţa politicii europene de coeziune, acest instrument bine folosit are capacitatea de a acoperi decalajele actuale şi de a vindeca rănile trecutului. Vă reamintesc că UE nu şi-a pierdut niciodată capacitatea de a genera speranţa, atât la nivel intern, cât şi mondial. Solicit tuturor celor competenţi să acţioneze”, a conchis Tăriceanu.

Cele mai citite

CNAIR începe proiectarea și execuția autostrăzii Alternativa Techirghiol

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...
Ultima oră
Pe aceeași temă