Foto Arhiva

Tăriceanu: Până în 2017, comisia SRI s-a remarcat doar prin şpriţurile cu conducerea Serviciului

Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că activitatea comsiei de control al SRI a fost până în 2017 de complezenţă, membrii forului remarcându-se doar prin participarea la şpriţuri, alături de şeful SRI, Eduard Hellvig, ceea ce a dus la grave abuzuri în serviciu.

Share

Rl online 0 comentarii

30.03.2018 - 11:58

"La noi, până în 2016 sau până la începutul lui 2017 mai bine spus, comisia de control al SRI a făcut o activitate de complezenţă aşa. În afară de şpriţurile la care participau împreună cu conducerea SRI, cu altceva nu s-au remarcat. Sigur că din acest motiv s-au înregistrat şi gravele abuzuri, excese care au caracterizat activitatea serviciilor din România în colaborare cu alte instituţii din zona instituţiilor de forţă, instituţiilor represive ale statului, mă refer la DNA", a afirmat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu la Timişoara.

Referitor la decizia SRI de desecretizare a protocolului Serviciului semnat cu Parchetul General în 2009, preşedintele ALDE a adăugat că lumea se va lămuri "ce conţin aceste înţelegeri anormale".

"Slavă Domnului că astăzi se vor desecretiza protocoalele dintre SRI şi Parchet. Probabil că atunci vom vedea în amănunţime ce conţin aceste înţelegeri anormale care au permis Serviciilor de Informaţii să intre în zona de poliţie judiciară, o interferenţă care este specifică numai perioadei comuniste şi regimurilor comuniste, care, bineînţeles nu respectau independenţa Justiţiei. La noi s-a făcut foarte multă tevatură pe independenţa Justiţiei. Câtă vreme au funcţionat protocoalele, nimeni n-a spus un cuvinţel. Totul era perfect. Independenţa Justiţiei funcţiona. În momentul în care au intrat în discuţie cele trei Legi privind organizarea şi funcţionarea Justiţiei, legile 303, 304 şi 317, am văzut un cor întreg de critici care încercau să inducă ideea afectării independenţei Justiţiei şi afectării luptei împotriva corupţiei", a completat Tăriceanu.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea a declarat vineri seară, la o emisiune difuzată pe B1 Tv, că urmează să fie făcut public, pe site-ul Serviciului Român de Informaţii, protocolul dintre SRI şi Parchetul General.

Marţi, Parchetul General a anunţat că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituţie şi SRI, concluzia fiind aceea că sunt îndeplinite condiţiile legislaţiei în vigoare pentru declasificarea documentului.

"Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului menţionat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public aşteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituţiei cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita şi competenţele specifice prevăzute de lege", au precizat reprezentanţii Parchetului General, într-un comunicat de presă.

Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu se află, vineri, la Timişoara, împreună cu vicepreşedintele ALDE, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, secretarul general ALDE, Daniel Chiţoiu şi deputatul ALDE, Marian Cucşa, membru în Comisia de control al SRI. Tăriceanu a precizat că vizita în vestul ţării este datorată unui eveniment care va avea loc la Arad. Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad îi va acorda lui Teodor Meleşcanu titlul de Doctor Honoris Causa, a precizat liderul ALDE.

Comentarii