Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu: Îi mulţumesc lui Verhofstadt pentru că a ridicat problema "statului paralel"

Călin Popescu Tăriceanu, a avut cuvinte de apreciere la adresa liderului grupului ALDE, Guy Verhofstadt, pentru că acesta a ridicat în Parlamentul European o problemă de fond legată de funcţionarea statului de drept, "un lucru care nu se regăseşte în nicio altă ţară democratică.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.10.2018 - 18:13

"Am observat din partea liderului grupului ALDE, Guy Verhofstadt, o luare de poziţie foarte tranşantă pe problema pe care noi o numim generic în România 'statul paralel', deci influenţa serviciilor secrete, a protocoalelor care afectează independenţa justiţiei şi îi mulţumesc pe această cale lui Verhofstad pentru că ridică în plenul Parlamentului European o problemă de fond legată de funcţionarea statului de drept, un lucru care nu se regăseşte în nicio altă ţară democratică europeană", a precizat Tăriceanu, miercuri, la Palatul Parlamentului.

În context, el a fost întrebat cum comentează faptul că Verhofstadt i-a recomandat premierului Viorica Dăncilă ca România să nu o ia pe urma Poloniei şi Ungariei.

"Nu e un avertisment, cred că prim-ministrul României a pus punctul pe 'i' de la bun început şi a spus foarte clar: nu am venit să luăm lecţii, suntem o ţară cu drepturi egale între celelalte ţări, acelaşi tratament care se aplică României trebuie aplicat şi celorlalţi sau tratamentul pe care îl aplicăm celorlalţi trebuie aplicat şi României. Sigur că fiecare în discursul propriu poate să folosească anumite comparaţii care să fie un pic mai puternice, pentru a sublinia forţa discursului şi a ideilor sale. România nu este în situaţia de a fi comparată cu alte ţări. Guy Verhofstadt a făcut o altă remarcă care mi s-a părut interesantă. I-a spus doamnei Viorica Dăncilă: ar fi util să ţineţi cont de recomandările de la Veneţia. Acest lucru l-am discutat şi eu cu Guy Verhofstadt când am fost la Bruxelles. Nu şi-a schimbat părerea, este consecvent cu această idee şi i-o împărtăşesc în totalitate. Aşteptăm rezultatul discuţiilor pe care domnul Tudorel Toader le va avea astăzi sau mâine cu membrii Comisiei de la Veneţia, care sunt la Strasbourg, şi în funcţie de rezultatele acestor discuţii sigur că vom lua în seamă aceste opinii ale Comisiei de la Veneţia, fără doar şi poate, şi dacă vor mai putea fi integrate le vom integra în procesul legislativ care este în curs", a punctat Tăriceanu.

Despre punctul de vedere exprimat de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în Parlamentul European, care a subliniat din nou că UE va lua măsurile necesare împotriva României dacă va fi cazul, preşedintele Senatului a spus că nu trebuie discutată această declaraţie ipotetică, ci o altă parte a declaraţiei oficialului european, referitoare la funcţionarea defectuoasă a unor instituţii din ţara noastră.

"Să vedem dacă România va arăta că nu are disponibilitate la dialog, nu va fi capabilă să-şi argumenteze deciziile. Nu cred că trebuie să discutăm pe această declaraţie ipotetică. Eu iau cealaltă parte a declaraţiei domnului Timmermans, care văd începe să achieseze la problemele care se dezvăluie în România, legate de funcţionarea defectuoasă a unor instituţii, de aceste protocoale secrete. Şi cred că nu trebuie scăpat din vedere următorul lucru: domnul Timmermans este chiar responsabil pe MCV. A recunoaşte că în România avem o problemă mai serioasă decât pare să apară în rapoartele MCV cu aceste disfuncţionalităţi, abuzuri în Justiţiei din partea procurorilor şi tot ceea cunoaşteţi foarte bine, ar însemna practic recunoaşterea unui eşec al Comisiei (n.r. - Europene) în gestionarea acestui mecanism şi din acest motiv această atitudine", a arătat Tăriceanu.

“România trebuie să pună capăt acestei proaste tradiții, căreia pe vremuri i se spunea ‘Securitate’. Un serviciu secret utilizat de către o parte a spectrului politic pentru a lovi cealaltă parte, uneori rolurile inversându-se. (…) Desigur, puterea dubioasă a acestei noi, dar totuși vechi structuri numită ‘Securitate’, trebuie să înceteze, ” a spus liderul ALDE, Guy Verhofstadt, deputat în Parlamentul European, în ziua de 3 octombrie 2018.

Comentarii

loading...