5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu îi cere lui Timmermans încheierea MCV pentru România

Tăriceanu îi cere lui Timmermans încheierea MCV pentru România

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans este joi, în România, unde are programate întâlniri cu preşedintele României, şefii celor două Camere ale Parlamentului, premierul dar şi cu Laura Codruţa Kovesi sau Tudorel Toader. După întâlnirea pe care a avut-o cu Liviu Dragnea, Timmermans a mers direct în biroul şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Liderul ALDE a întărit nevoia de ridicare a MCV pe motiv că “rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate”. 

“Președintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreședintelui Comisiei la București este, de aceea, considerată drept element necesar al relației de normalitate cu instituțiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părți pentru dialog direct. Coordonarea eficientă cu Instituțiile Europene este în opinia exprimată de dl Călin Popescu-Tăriceanu, utilă în special în această perioadă, în care România se pregătește pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE, iar Comisia este în faza de încheiere a agendei legislative propuse la începutul mandatului. 

Președintele Senatului a evidențiat promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale și principiile europene și a tratamentului egal al statelor membre și al cetățenilor, drept dezideratele viitorului construcției europene. Totodată, a apreciat atenția acordată de Comisie aspectelor de natură instituțională, în pregătirea schimbărilor care vor interveni începând cu viitoarele alegeri europene, salutând preocuparea Comisiei pentru o mai bună reglementare la nivel european, pentru ca instituțiile să funcționeze mai eficient și mai concentrat pentru  cetățenii statelor membre. 

Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale, situație confirmată și de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în BG și RO realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie a.c. 

În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, Președintele Senatului a menționat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. 

Cu privire la respectarea de către România a valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept, dl Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că Parlamentul României acordă o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor. În acest sens, a precizat că, în baza legitimității date de votul alegătorilor, se urmărește ca instituțiilor garantate prin Constituție și legi să li se asigure o funcționare democratică, în afara oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence. 

La finalul întâlnirii, dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, i-a transmis dlui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, dorința de a continua dialogul, la București și la Bruxelles și și-a exprimat convingerea că printr-o strânsă coordonare cu Comisia Europeană, autoritățile române vor fi în măsură să îndeplinească cu succes rolul ce le revine la nivel european prin exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului viitor”.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă