13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu: "E regretabil că în UE nu există consens în mesajele faţă...

Tăriceanu: “E regretabil că în UE nu există consens în mesajele faţă de statutul Ierusalimului”

“Ieri, 11 mai, cele 28 de state membre nu au avut o poziţie unanimă pentru aprobarea unei declaraţii a Uniunii Europene cu privire la reiterarea unui set de mesaje comune faţă de statutul Ierusalimului. Acordul Cehiei, Ungariei şi României nu a putut fi obţinut pentru publicarea ei cu ocazia inaugurării ambasadei SUA în acest oraş simbol. Este regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acţiunea externă în anumite dosare sensibile de mare actualitate. Trebuie să ştim, după 11 ani de la aderarea noastră la UE: consensul nu e un dat, de natură să niveleze automat interesele fiecărei părţi, el nu vine de la sine chiar şi atunci când opiniile sunt convergente. El trebuie mai degrabă construit, prin abordări coezive, care iau în considerare o paletă mai largă a intereselor membrilor care întâmpină dificultăţi în a se ralia unor anumite formulări, în anumite momente de acţiune”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o postare pe Facebook, potrivit Mediafax.

Preşedintele Senatului a adăugat că acţiunea externă este în registrul unei Europe cu mai multe viteze, oferind în acest sens şi exemplul procesului de aderare a României la spaţiul Schengen.

“Nu ne putem aştepta ca într-o Uniune în care se discută din ce în ce mai intens despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze, să nu existe şi rezultante «cu mai multe viteze», inclusiv în acţiunea externă. Exemplul cel mai concludent pentru România este aderarea la Schengen, un proces tehnic pe care l-am îndeplinit dar care, din pricina poziţiei inflexibile a unor state membre, a dobândit valenţe politice, ţinte suplimentare şi a fost transformat într-o barieră pentru integrarea noastră deplină în UE”, a completat Tăriceanu.MAE a anunţat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice.

Cele mai citite

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...
Ultima oră
Pe aceeași temă