8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu, despre dosarul pentru care se cere ridicarea imunității sale

Tăriceanu, despre dosarul pentru care se cere ridicarea imunității sale

Tăriceanu a afirmat că sunt ”numai 17.000 de pagini” şi că ar trebui să aibă timp să le studieze. Preşedintele Senatului susţine că acesta acţiuni ”au un impact asupra percepţiei opiniei publice” şi fac parte din ”practica DNA”. ”Solicitarea de începere a urmăririi penale a fost trimisă către Comisia juridică care are termen cinci zile  pentru a întocmi un raport preliminar şi a stabili ulterior un calendar. În interiorul a 14 zile, se pot consulta dosarele, nu numai de către membrii Comisiei. Voi avea şi eu acces să văd care sunt acuzaţiile care se aduc şi inclusiv, probabil, dacă Comisia va cere, va trebui să răspund la întrebări şi să prezint punctul meu de vedere în cadrul Comisiei”, a declarat Tăriceanu.

Acesta a spus că ”sunt numai 17.000 de pagini, deci un raft de dosare” şi afirmă că nu cunoaşte conţinutul acestora.

Tăriceanu a precizat că, la începutul anului, a primit o înştiinţare de la DNA prin care era anunţat că a fost vizat de ”nenumărate mandate de ascultare”, însă câând a cerut să vadă procesele verbale ale acestora i s-a spus că nu are nicio calitate procesuală.

”Între timp, înţeleg că s-au răzgândit cei de la Procuratură şi au întocmit un dosar penal”, a ai spus Tăriceanu.

Întrebat ce părere are despre faptul că vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a primit solicitarea DNA de ridicare a imunităţii şi nu l-a informat, Tăriceanu a spus: ”Mie mi se pare că a procedat, hai să spunem, bine. Fiind o solicitare care mă privea pe mine a preluat-o domnia sa ca să nu exisste vreo suspiciune că eu fiind chiar cel vizat s-ar încerca vreo amânare a termenelor. În mare, cred că a făcut foarte bine şi m-a scos pe mine din orice posibilă speculaţie”.

Tăriceanu a mai spus că ”toate acţiunile acestea au un scop, nu se poate spune că nu influenţează”. ”Percepţia publică este influenţată pentru că unii oameni îşi vor pune întrebarea dacă este o acuzaţie solidă. Unii poate sunt tentaţi să spună că – dacă Procuratura trimite 73 de dosare – aceste lucruri au un impact asupra percepţiei opiniei publice. (…) Sunt convins că şi acum, după ce vor lucrurile la suprafaţă, îşi vor da seama că este, de fapt, aceeaşi practică a DNA. Degeaba unii au vrut să acrediteze ideea că lucrurile se schimbă în România”, a mai afirmat Tăriceanu.

Biroul permanent al Senatului a discutat, luni, cererea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului.

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a preşedintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 – 2008).

Cererea a sosit la Senat miercuri după-amiază.

Miercuri seara, Călin Popescu Tăriceanu susţinea că la Senat nu s-a primit vreo cerere a DNA pentru avizarea urmăririi sale penale, el afirmând că ”sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne”.

Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a declarat, joi, că a primit solicitarea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, după ora 15.00, însoţită de 73 de volume, fiecare având între 150 şi 300 de pagini. Manda a precizat că nu l-a anunţat pe Tăriceanu cu privire la dosarul venit de la DNA, preferând în schimb să confirme public ceea ce presa scrisese deja. „Nu l-am informat că nu l-am informat. E un subiect delicat şi am preferat să nu am dialog cu domnia sa”, a spus Manda.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

 

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă