4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăTăcerea parlamentarilor. Care sunt aleșii scumpi la vorbă

Tăcerea parlamentarilor. Care sunt aleșii scumpi la vorbă

Din 329 de deputaţi, opt au luat cuvântul în plenul Camerei, o singură dată, la depunerea jurământului, în decembrie 2016. Printre aceştia se numără actualul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, deputatul Furic Iarco, din partea minorităţilor naţionale, membru al Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi Nicolae Bănicioiu, care a demisionat, în mai, din PSD şi a trecut în partidul lui Victor Ponta, Pro România.

Alţi 98 de membrii ai Camerei Deputaţilor au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori în mandatul de un an şi jumătate. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a vorbit doar de două ori în acest mandat de parlamentar. În mai 2017, Sorin Cîmpeanu a demisionat din ALDE, rămânând deputat neafliat, iar în primavara acestui an s-a alăturat formaţiunii Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Şi deputatul ALDE, Adrian Mocanu, a ales să vorbească puţin în cele trei sesiuni parlamentare, mai precis, doar de şase ori au avut ocazia colegii să-l asculte. La fel ca Sorin Cîmpeanu, şi Adrian Mocanu, deputat de Buzău, a schimbat taberele după ce a intrat în Parlament. Dacă la început a făcut parte din PMP, partidul fostului preşedinte, Traian Băsescu, după ce a votat modificările aduse Codului Penal, acesta a fost explus din partid şi s-a înscris în Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

Nici pe social-democratul Florin Manole, colegii nu au avut şansa să-l asculte vorbind în Parlament. Fost activist, actual politician care militează pentru drepturile omului, Florin Manole, a luat cuvântul de cinci ori, într-un an şi jumătate. El se află la primul mandat de parlamentar.

La polul opus sunt 14 deputaţi, care au avut peste 100 de luări de cuvânt. Primul în top este fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, pe care parlamentarii l-au putut auzi vorbind de 1.141 de ori în 66 de şedinţe. Diferenţa mare dintre el şi ceilalţi aleşi este faptul că deţine funcţia de preşedinte în mai multe comisii parlamentare, precum Comisia juridică sau Comisia specială pentru modificarea Legilor Justiţiei.

Alţi deputaţi cu activitate remarcabilă, din punctul de vedere al luărilor de cuvânt sunt Florin Roman, cu 202 în 89 de şedinţe (PNL), Corneliu Bichineţ, cu 176 în 94 de şedinţe(PMP) şi Márton Árpád cu 153 în 86 de şedinţe (UDMR).

Și senatorii sunt scumpi la vorbă

Nici senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până acum. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori, în plenul Camerei superioare a Parlamentului , cei mai mulţi aleşi fiind de la PSD. Exact 19 social-democraţi nu s-au afirmat în actuala legislatură, printre aceştia fiind şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care are doar trei luări de cuvânt în plen. Nici vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, persoana desemnată să îi preia atribuţiile premierului Viorica Dăncilă în perioada 6-13 august, când aceasta este în concediu, nu s-a afirmat. El a vorbit doar de şase ori în plen, din 2016 şi până în prezent.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a vorbit în faţa colegilor din Senat de cinci ori în acest an şi jumătate, de când a depus jurământul.

De asemenea, au existat şi 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goţiu luând cuvântul în plen de 482 de ori. Pe locul doi se află senatorul PSD, Şerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatoarea USR Florina Presadă, care a vorbit în faţa colegilor de 365 de ori.

Şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a afirmat în faţa colegilor, senatorul PMP luând cuvântul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Mişcarea Populară până pe 16 iunie 2018, când în locul lui a fost ales în funcţia de lider al partidului Eugen Tomac, Băsescu rămânând „preşedinte de onoare”. Grupul PMP din Senat a fost însă desfiinţat în luna iunie, după ce mai mulţi senatori au migrat la PSD şi ALDE. Regulamentul Senatului prevede că un grup parlamentar poate exista dacă are minimum şapte senatori, aleşi pe listele aceluiaşi partid.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă