Foto: Arhivă

Suveranul Pontif va merge în vizită la Blaj. Ce semnificație uriașă are acest oraș din Ardeal

Programul vizitei în România a Suveranului Pontif, din acest an, include și o oprire la Blaj - oraș cu o importanță specială pentru toți românii, indiferent de religia lor.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.05.2019 - 20:46

Unul dintre momentele cele mai importante ale vizitei Papei Francisc este cel programat la data de 2 iunie, la Blaj. Aici, pe Câmpia Libertății, Suveranul Pontif va conduce Sfânta Liturghie și va oficia beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri.

Ei sunt Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Toți aceștia au fost uciși în România între anii 1950-1970, din ordinul autorităților comuniste. Decizia de a-i beatifica a fost luată de Papa Francisc în urma unei munci imense de documentare cu privire la activitatea acestora.

La rândul său, Blajul a fost centrul cultural al românilor transilvăneni și locul în care s-a reunit Marea Adunare Națională. Orașul a fost un centru al afirmării originii latine a poporului român, fiind, pe de altă parte, locul în care a apărut "Biblia de la Blaj". Chiar Mihai Eminescu a numit acest oraș din Ardeal ”Mica Romă”, iar Ion Heliade Rădulescu spunea că Blajul este ”locul de unde a răsărit soarele pentru toți românii”.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vizitează România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost în țara noastră în anul 1999. Vizita în România a Papei Francisc, care se desfășoară în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, va purta motto-ul „Să mergem împreună”.

Comentarii