Putin și Orban (Foto: www.euractiv.com)

Surse: Autonomia ungurilor din Ardeal, o nouă formă a războiului hibrid al Rusiei contra României

Ideile autononomiste pe care insistă, din nou, partidele maghiare din Transilvania sunt o formă a războiului hibrid purtat contra României de Ungaria și de Rusia.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.01.2018 - 13:38

Această idee este susținută într-un articol publicat de revista Historia precum și de surse consultate de România Liberă.

Potrivit revistei Historia, "Guvernul Ungariei, stat aliat NATO și membru UE, are, de câțiva ani, un înalt reprezentant pentru autonomia teritorială a minorității maghiare, funcție ocupată de Katalin Szili, un cunoscut om politic ungar, fost președinte al Parlamentului ungar".

În acest context, la data de 8 ianuarie 2018, liderii UDMR, Partidului Popular Maghiar din Transilvania și Partidului Civic Maghiar au semnat, la Cluj-Napoca, principiile unei declarații comune pentru autonomie, care include autonomia teritorială, alături de cea personală și cea culturală, între prioritățile celor trei partide politice maghiare din Transilvania.

"Deși în cadrul conferinței de presă de la Cluj-Napoca, atât Kelemen Hunor cât și Szilagyi Zsolt (PPMT) și Biro Zsolt (PCM) au negat că inițiativa aparține Ungariei, realitatea faptelor este cu totul alta", subliniază Historia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este un politician de dreapta care are o relație specială cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Surse de la Budapesta au confirmat această situație, pentru România Liberă: "Nu știm dacă sunt în realitate prieteni, dar au o relație specială. Ei sau oamenii lor se întâlnesc mereu, fie la Budapesta, fie la Moscova. Nu știm exact care e deal-ul, mai ales că noi, ungurii, prin tradiție, nu-i iubim deloc pe ruși" (aluzie la faptul că Ungaria și Rusia au fost adversare în război, apoi URSS a ocupat Ungaria și a lichidat revoluția anticomunistă din 1956).

În mod vizibil, un scop al relațiilor la nivel înalt Moscova - Budapesta ar fi retehnologizarea unei centrale nucleare din Ungaria, cu sprijinul Rusiei.

În paralel, devine vizibil obiectivul politic al Rusiei de a-și consolida un cap de pod în interiorul NATO și al UE, acesta fiind Ungaria. În schimb, Rusia este dispusă să susțină, prin mijloace ale războiului hibrid, tendințele autonomiste ale ungurilor din România și din Ucraina.

Iar efectele acestui război se văd, acum, în România.

Comentarii